• DOLAR 34.606
  • EURO 36.284
  • ALTIN 2924.293
  • ...
HÜDA PAR: Batman’da 600 esnaf kepenk kapattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye'de yaşanan ekonomik sıkıntıların esnafa verdiği zararla ilgili İLKHA’ya açıklamalarda bulunan HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin, alışveriş merkezleri ve market zincirleriyle rekabet edemeyen, ekonomik sıkıntılar gibi nedenlerle yaklaşık 600 küçük esnafın Batman’da kepenk kapattığını söyledi.

Esnafın uzun zamandan bu yana ekonomik sıkıntılarla boğuştuğunu ifade eden Şahin, esnafın kredi borçları başta olmak üzere kirasını bile ödeyemez duruma geldiğini kaydetti. Hükümete küçük esnafa destek çağrısında bulunan Şahin, esnafın elini güçlendirecek, ekonomik anlamda onları rahatlatacak adımların atılması gerektiğini vurguladı.

Bölge halkının kötü gidişattan kurtarmak için istihdamı artıracak politikalar ve çözümlerin geliştirilmesi gerektiğini aktaran Şahin, buna yönelik en büyük çözümün ise istihdamı artıracak yatırımların, üretimin yapılması olduğuna işaret etti.

“Esnafımız zor günler geçirmektedir”

Şahin, “Türkiye işsizlik sıralamasında maalesef Batman’ımız üçüncü sırada yer alıyor. Bu bugün meydana gelmiş bir netice değildir. Yılların verdiği sıkıntılar sonucunda oluşmaktadır. Maalesef gün geçtikçe esnafımız zor günler geçirmektedir. Haliyle işsizlik olunca, insanların alım gücü düşünce bu otomatikman esnafa yansıyor. Fiyatların artış göstermesi, dolardan sonra yükselen fiyatların tekrar düşmemesi sıkıntıları da beraberinde getirdi, getiriyor.” dedi.

“Batman için büyük bir kayıp”

Batman’da yüzlerce esnafın kepenk kapattığını, bunun büyük bir kayıp olduğunu söyleyen Şahin, “Esnaf tükettiği ürünü tekrar aynı fiyata alamamanın sıkıntısını yaşamaktadır. Bu sefer müşteri yeni fiyatla karşılaşınca ürünü almaktan vazgeçiyor. Tabi bütün bunların hepsi esnafımıza olumsuz yönde yansıyor. Bu sürecin sonucunda geçtiğimiz yıl Batman’da 600’ye yakın esnaf maalesef kepenk kapatmak zorunda kaldı. Bu Batman için büyük bir kayıptır. Kredi borçlarını ödeyememeleri, kiraların yükselmesi, ürün fiyatının yükselmesi esnafımızı daha büyük bir sıkıntının içerisine sokmaktadır.” diye konuştu.

“Esnafın eli güçlendirilmeli”

Büyük AVM’lerin her geçen gün çoğaldığını, bunun küçük esnafı etkilediğini kaydeden Şahin, “Büyük alışveriş merkezleri gün geçtikçe çoğalmaktadır. Bunlar bir şekilde kendilerini kurtarabiliyorlar. Çünkü sermayeleri iyi ve dolayısıyla işlerini çevirebilmektedir. Aynı durum maalesef küçük esnaf için geçerli değil. Belki çözüm önerisi arasında büyük alışveriş merkezlerinin şehir dışına çıkarılması küçük esnafı rahatlatıcı bir önlem olabilir. Devletin esnafımızın elini güçlendirecek, ekonomik anlamda onları rahatlatacak adımlar atmalıdır. Kredileri daha geniş vadeye yayma şeklinde ellerini rahatlatabilir. Yetkililer esnafla bir araya gelerek sorunlarını bire bir kendilerinden dinlemelidir.” ifadelerini kullandı.

“Esnafımızın elini tutun”

Esnafa destek verilmesi gerektiğine işaret eden Şahin, şunları söyledi: “Devlet geliştireceği politikalarla küçük esnafımızı içine düştüğü bu durumdan kurtarması gerekir. Yoksa her yıl bu kadar esnaf kepenk kapatırsa ne olacak? Zaten bölgede bir işsizlik sorunu mevcut, gün geçtikçe bu daha da yükseliyor ve bu sıkıntılar esnafa da yansıyor. Dolayısıyla sık sık esnaftan bize şikâyetler geliyor. Esnafımız devletin ekonomik anlamda kendilerine destek vermesini bekliyor. Yetkililere çağrımız, iş yerlerinin kapatılmamasına yönelik çareler aranmalıdır. Esnafımızın elini tutun, onlara destek olacak politikalar geliştirin diyoruz.”

“Bölge halkı ve esnaf kalkındırılmalıdır”

Esnafı ve halkı ekonomik anlamda bu kötü gidişattan kurtarmak için bölgeye has, istihdamı artıracak politikalar ve çözümlerin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, “Devlet bunu yapmak zorundadır. Yoksa bu gidiş nereye kadar gidecek? En büyük çözüm istihdamı artıracak yatırımların, üretimin yapılmasıdır. Bölge halkı ve esnaf kalkındırılmalıdır. İŞKUR marifetiyle geçici işçi çalıştırılması çok kalıcı tedbirler değildir. Bu günü kurtarma, istatistikleri farklı değerlere taşımak için yapılan girişimlerdir. Bunlar çok gerçekçi çözümler değildir, kalıcı çözümler getirilmelidir. Bölgede istihdamı artıracak büyük tesislerin açılması lazım ve esnafın durumu masaya yatırılıp onlara imkân oluşturmak suretiyle sıkıntıların giderilmeye çalışılması lazım.” açıklamasında bulundu. (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA) 

















Bu haberler de ilginizi çekebilir