• DOLAR 32.447
  • EURO 34.786
  • ALTIN 2443.575
  • ...
Güneş`in Atmosferinin En Net Görüntüleri Çekildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bilim insanları, görüntülerde belirlenebilen yeni detaylar sayesinde koronanın hareketlerini ve Dünya`ya olan etkilerini daha iyi araştırabilecek.

ABD`nin New Mexico eyaletindeki White Sands hava üssünden 11 Temmuz`da uzaya fırlatılan `Yüksek Çözünürlü Koronal Görüntüleyici` (Hi-C) teleskopunun ilk verileri yayınlandı. 17 metre uzunluğundaki ve 210 kilogram ağırlığındaki teleskop, 620 saniyelik kısa yolcuğunda 165 fotoğraf çekti. Güneş üzerinde geniş ve aktif bir bölgeye odaklanan Hi-C teleskopu, yıldızın atmosferinin dinamik yapısını açığa çıkaran detaylı sonuçlara ulaştı. Teleskop fotoğrafları aşırı ultraviyole dalga boyunda çekti.

Washington`daki NASA merkezinde çalışan Heliophysics bölümü direktörü Barbara Giles, "Güneş`in devrim niteliğindeki bu görüntüleri, NASA`nın sondaj roket programının, yeni uzay teknolojilerinin ve bilimsel gelişmelerin anahtar açılarını gösteriyor" dedi. NASA`dan bir diğer bilim insanı Jonathan Cirtain, oldukça büyük ve aktif bir Güneş lekesine açıklıkla odaklanabildiklerini ve kendi görüntüleme hedeflerine ulaştıklarını ifade etti.

Hi-C`nin yanı sıra 2010 Şubat`ında fırlatılan SDO uzay aracı da, Güneş`in günümüzdeki en gelişmiş yüksek çözünürlü televizyonlardan 10 kat daha net görüntülerini elde edebiliyor.

(CİHAN) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir