• DOLAR 32.455
  • EURO 34.749
  • ALTIN 2439.89
  • ...
Çevrecilerden TPAO`ya Uyarı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, Dodan Sahasındaki bir kuyudan kaynaklı kirliliği yerinde tespit etti.

 

Gündoğdu köyü ve Dovan mezrasından bazı vatandaşların derneklerine yaptıkları yardım talebi üzerine Dodan Sahasındaki köye giden Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argünağa ve Yönetim Kurulu üyeleri Recep Kavuş ile Mehmet Can Kaya, TPAO yetkililerini duyarlı olmaya davet ettiler.

Başkan Argünağa, "Üç gün önce köylülerin sıkıntıları ile ilgili olarak TPAO Batman Bölge Müdürlüğü yetkililerini telefonla bilgilendirdik. Bize köye hemen ekip göndereceklerini ifade etmişlerdi. Ancak üç gün sonra da ekipler gitmeyince köylülerin talebi üzerine olay yerine gittik. TPAO`nun Dodan Petrol Sahası`nda petrol arama çalışmaları yaptığı 19 M Lokasyon kuyusundan kaynaklı olarak ciddi bir çevre sorunu yaşanmıştır.

Yaklaşık 10 gün önce başlayan sondaj çalışmalarının ardından Gündoğdu köyü ve Dodan mezrasının asırlık kaynak suları tamamen kirlenmiş ve içilemez hale gelmiştir. Köylüler büyük mağduriyet yaşıyor" dedi.

 

"Kaynak Suyunu Kullanamıyorlar"
TPAO yetkililerinin soruna duyarlı olmalarını isteyen Argünağa, "52 hanenin bulunduğu köyün asırlık kaynak suyu tamamen bulanık akmaktadır. Köylüler bu suyu içemiyor ve bahçe sulamasında bile kullanamıyor. Çünkü kullanılacak gibi değil. Resmen köpük ve çamur akıyor. Bahçelerine ektikleri sebzeler bu sudan zarar görmüş" diye konuştu.

 

Argünağa, şöyle davam etti: "Biz iyi niyetimizi gösterdik ve TPAO Bölge Müdür Yardımcısına üç gün önce ulaştık. Gördüğümüz manzaradan dolayı dehşete düştük. Kendilerine başınızın çaresine bakınız denilmiş. Köylüler kimyasal etkilerden endişe duyuyorlar. Bazen kireç tozu gibi, bazen de çamur ve köpük şeklinde akan suyu kimse kullanamıyor.

Bizim endişemiz doğaya zarar verilmesiyle ilgilidir. Asırlık iki menba suyu çeşmesi resmen kirlilik akıyor. Bu sular çevredeki çaya karışıyor. Oradan su numunesi de aldık. Bu suyu analize göndereceğiz. TPAO yetkililerinin ivedilikle köye uzman ekip göndermesini öneriyoruz. Kimse köylülerimize `başınızın çaresine bakınız` deme hakkına sahip değildir."

M. Salih Özcan - İLKHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir