Dicle Üniversitesi Hastaneleri bölge için yetersiz kalıyor
Bölgenin sağlık merkezi olan Dicle Üniversitesi Hastaneleri, hasta işlemlerini yetiştirmede kapasite olarak yetersiz kaldığı için vatandaşların mağduriyetine neden oluyor.
Bölgenin sağlık merkezi işlevini gören Dicle Üniversitesi (DÜ) Hastanelerinde, hastaların en büyük çilesi haline gelen sıra fişi alma ve sonrasında muayene için uzun süreli bekleyiş, hasta ve hasta yakınlarını mağdur ediyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde sağlık alanında hizmet vermeye çalışan DÜ Hastanelerinde, gelen hasta sayısına nispeten gerek binanın alan yetersizliği ve gerekse de branş doktorlarındaki personel eksikliği, hastalara sağlık hizmeti verilmesinde yetersiz kalıyor.
Hastalar uzun süre kuyrukta bekliyor
Sabahın erken saatlerinde köylerden ve çevre illerden gelen vatandaşlar sıramatikten fiş alabilmek için uzun süre kuyrukta bekliyor. Mesai başlayana kadar fiş alabilmek için sıra bekleyen hasta veya hasta yakınları, daha sonra muayene fişi alabilmek için poliklinik sekreterliğinde sıra kuyruğunda adeta birbirleriyle yarışıyor.
Muayene sırasının bir an önce gelip işlemlerinin tamamlanmasını bekleyen hasta ve hasta yakınları, uzun süre kuyrukta bekledikleri için tam mağduriyet yaşıyor. Uzun süreli bekleyiş gerginliklere, hasta ve hasta yakınlarının zaman zaman sinir krizleri geçirmelerine bile neden olabiliyor.
Mağduriyetlerin önüne geçilebilmesi için acil önlem alınmalı
Bölgeye hitap eden DÜ Hastanelerinin ihtiyaca cevap verememesi özelde Diyarbakır, genelde tüm bölge halkının mağduriyetine neden oluyor. Hasta yoğunluğu ve hastane işleyişinin ihtiyaçlara karşılık vermede yetersiz kalması, özellikle şehir dışından gelen vatandaşları mağdur ediyor. Köylerden veya il dışından gelen vatandaşların, muayene kapsamında istenilen tahlil ve röntgen gibi sonuçlarını mesai saatleri içerisinde alamaması veya Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) işlemleri için günlerce hastane koridorlarında beklemek mecburiyetinde kalmaları, beraberinde birçok sıkıntılara neden oluyor.
Sağlık Bakanlığı ve DÜ Hastaneleri yönetiminin, ortak çalışma ile ihtiyaca yönelik sağlık personeli istihdamı, hastane içerisindeki izdihamı minimuma indirebilmek için ek bina, gelen hastaların en kısa süre içerisinde muayene işlemlerini gerçekleştirebilmesi için de yeni bir sistem oluşturmaları gerekiyor. (Ramazan Zeren – İLKHA)