• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Cumhurbaşkanı: ABD'nin çekileceği alanlarda sorumluluğu almaya hazırız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'li işadamlarını Beştepe'de kabul etti. Gündeminde iki ülke ilişkileri, ağırlıklı olarak da Suriye vardı. Erdoğan, "ABD'nin çekileceği alanlarda terörle mücadele sorumluluğunu almaya hazırız." dedi.

ABD’li heyetle en son görüştükleri Ekim 2017 tarihinden bu yana Türkiye’nin pek çok sınamayla yüz yüze kaldığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye-ABD ilişkilerinin test edildiği, şoklara ve krizlere karşı dayanma gücünün denendiği dönemleri yaşadık. Hamdolsun tüm sıkıntıları, sınamaları, direnç testlerini başarıyla atlattık” diye konuştu.

ABD Başkanı Trump’ın, Suriye bağlamında aldığı son inisiyatifin Türk-Amerikan ilişkilerini baltalamaya çalışanların planlarını boşa çıkardığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu süreçte Amerikan Türk Konseyi ile Amerikan Ticaret Odası’nın, ilişkilerin geliştirilmesine, aradaki pürüzlerin giderilmesine, iş birliğinin tekrar rayına oturtulmasına ciddi katkılarda bulunduğunu aktardı.

Türkiye ile ABD arasında ortak çıkarlara dayalı, güçlü, kapsamlı ve stratejik bir müttefiklik ilişkisi olduğuna, zaman zaman görüş ayrılıklarına dayalı iniş-çıkışlar yaşansa da bu ortaklığın, pek çok zorluğun üstesinden geldiğine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu aşamada ikili ilişkilerde önlerine bakmak ve olumlu bir gündeme odaklanmak istediklerini belirtti.

 “Türkiye, ABD'nin çekileceği alanlarda sorumluluğu devralmaya hazır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin Suriye’den çekilmesinin bölgede bir otorite boşluğu oluşturmamasının son derece önemli olduğunun altını çizerek, bu noktada Türkiye’nin, ABD’nin çekileceği alanlarda terörle mücadele sorumluluğunu devralmaya hazır olduğunu söyledi.

Türkiye’nin güvenli hâle getirdiği bölgelere 300 bin Suriyelinin döndüğünü, bu bölgelerde faklı din, dil ve kültürlere sahip Suriyelilerin barış içinde yaşadığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’ye sığınan 300 bin Kürt kökenli Suriyelinin sağlıktan eğitime, ticaretten güvenliğe ve tarıma kadar hiçbir sıkıntı ile karşılaşmadığını hatırlattı.

"Suriye’nin kuzeyinde oluşturulmak istenen terör koridorundan Türkiye’ye yapılabilecek herhangi bir saldırıya karşı her türlü tedbiri aldıklarını ve bu amaç doğrultusunda bütün hazırlıkların tamamlandığını" dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Başta DEAŞ olmak üzere ülkemize, bölgemize ve dünyaya tehdit oluşturan tüm terör örgütleriyle mücadeleye kararlıyız.  Amerika’nın da bizimle aynı hassasiyetleri paylaştığını düşünüyorum, müttefiklik hukukunun da bunu gerektirdiğine inanıyorum” dedi.

"ABD’de eski yönetim bakiyesi bazı kesimlerin Türkiye hakkında kara propaganda yaparak, PKK, PYD, YPG terör örgütlerine karşı sürdürülen mücadeleyi Kürtlere karşı bir mücadeleymiş gibi takdim etmeye çalıştıklarının" altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kürtlerle hiçbir zaman bir sıkıntılarının olmadığını vurgulayarak, AK Parti içinde geçmişte ve bugün kabinede pek çok Kürt kökenli milletvekili ve bakanın bulunduğunu hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çünkü bizde bu tür bir ayrımcılık söz konusu değil. Bu bizim dinimizin de gereğidir, böyle bir ayrımcılık yapamayız, yapamazsınız. Aslolan insandır, aslolan ehliyettir, aslolan liyakattir, biz buna bakar, adımımızı da buna göre atarız” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iftira kampanyalarının ABD Başkanı Trump’ın son kararının ardından daha çok yoğunluk kazandığına dikkat çekerek, “Oysa Türkiye’nin ne Irak Kürtleriyle, ne de Suriye Kürtleriyle bir sorunu yoktur, hiçbir zaman da olmamıştır. Bilakis bölgede Kürtlere kol-kanat geren, en zor zamanlarında sahip çıkan ülke Türkiye olmuştur” sözlerine yer verdi. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir