• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...

BATMAN-Bağları ve üzümü ile meşhur olan Batman`ın Gercüş ilçesinde bal üreticileri iddialı.

 

Gercüş`teki bağlarında bal üreticiliği yapan Hüseyin Barlak ile görüştük. 18 yıldır arıcılık işiyle uğraşan Hüseyin Barlak, \"Gercüş`ün balı çok meşhurdur anzer balı gibidir. Olursa inşallah Gercüş balını marka yapacağız. Bu baldan insanların istifade etmelerini ve fayda görmelerini istiyoruz\" dedi.

 

Çoğu arıcının bilinçsiz arıcılık yaptığını belirten Barlak, \"Arıcılar konvansiyonel denilen ilaçları kullanmamalıdırlar. Kimyasal maddelerin olmadığı doğadan olan doğal ilaçlar kullanmalıdır. Arılara faydası olsa bile insan sağlığına zararlı ise o ilaçlar arılara verilmemesi lazım. İnsanlara da arılara da zarar vermeyen ilaçlar kullanılmalıdır\" uyarsında bulundu.
Allah`u Teala`nın, \"Bal şifadır\" diye buyurduğunu hatırlatan Barlak, şifa niyetine insanlara verdiğiniz zaman insanlara zarar vermemeli. Kimyasal ilaçlar arılara verilse şifa yerine zarar verecekse üreticilerin Allah ve insanların yanında mesul olacağını kaydetti.

 

Polen İnsanlara Çok Faydalıdır
Polenin, çiçek, gül ve bitkilerden arılar tarafından toplanan toz olduğu söyleyen Barlak, \"Arılar polenle beslenip yavrularını besleyip neslini devam ettiriyor\" dedi.

 

Polenin insanlara çok faydalı olduğuna dikkat çeken Barlak, \"Özellikle küçük çocukların büyüyüp gelişmelerine faydalıdır. Ayrıca insanın sağlığı içinde çok faydası vardır. Bazı insanlara ise alerji yaptığından belki zararlı olabilir\" ifadelerini kullandı.

 

Bal arılarından arı sütü elde ettiklerini ve bunun çok faydası olduğunu belirten Barlak, arı sütünü şu ana kadar ticari niyetle toplamadıklarını belirtti. Barlak, \"Arı sütü az olduğundan eş dostların hastalarına veriyorduk. İnşallah ilerde arı sütünü de alır ticaretini yaparız\" dedi.

 

Arı sütü dışında propolis de ürettiklerini ve bunun da arı sütü gibi faydasının çok olduğuna ifade eden Barlak, \"Propolis kanser ve diğer hastalıklara faydalıdır. Ayriyeten ölü arıların da insanlara faydası çoktur. Ölü arılar kurutularak toz haline getirilir balın içinde felçli ve romatizmalı insanların vücutlarına sürülürse faydası çok olur\" şeklinde konuştu.

 

Arı Mucizesi
Bal arıları üretimi hakkında bilgi veren Barlak, bal arılarının ölü arıları ve zararlı maddeleri kendilerinin dışarı çıkardıklarını söyleyip uygulamalı olarak gösterdi.

 

Bal üretiminde geçen sene arıların veriminin az olduğunu ancak bu sene verimin iyi göründüğünü dile getiren Barlak, \"Geçen sene arılarımızın balı az olduğundan arımız yüzde yetmişi öldü. Bu sene arılarımız toktur. İnşallah bu sene iyi bir verim alacağız. Balın kilosunu önceden 75 TL`ye veriyorduk. Bu sezonda da aynı fiyata satmayı düşünüyoruz. Bize faydası olduğu gibi alıcılarımıza da faydamız olsun istiyoruz. Bize bu röportaj fırsatı veren İLKHA ve Doğru Haber Gazetesi çalışanlarına da teşekkür ediyorum\" ifadelerini kullandı. (M.Sait Çelik-İLKHA)