• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Kumkapı Çeçen Kampı Guantanamo Olmasın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Muhacirler Platformunun çağrısı ve Özbekler Birliği, Özgür-Der, İMKANDER ve Garip-Der gibi İslami kuruluşların desteğiyle yapılan eylemin yöneticiliğini Özbekler Birliği Başkan Yardımcısı Adem Çevik yaptı. Çevik, yaptığı konuşmada Kazakistan uyruklu Usen Şilmanov, Yeldos Kunşugarov, Özbekistan uyruklu Abdullah Musaev ve Cezayir uyruklu Lakhdar Abboud (Ebu Salih) gibi çok sayıda Müslümanın Kumkapı`da zor şartlar altında bulunduğunu söyleyerek, bu kişilere sahip çıkmanın İslami ve insani bir sorumluluk olduğunu vurguladı.

TÜRKİYE CAN GÜVENLİĞİNİ HİÇE SAYIYOR
Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya yaptığı konuşmada, Müslüman muhacirlerin Türkiye`ye güvenlik gerekçesiyle geldiklerini fakat Türkiye`nin onların can güvenliklerini hiçe sayarak iade etmesinin kardeşlik hukukuyla bağdaşmayacağını söyledi. Kaya, Hükümetten Türkiye`deki mülteci sorununa karşı acilen önlem almasını talep etti.

KARDEŞLERİMİZE İNSANCA MUAMELE EDİLSİN
Kaya`dan sonra söz alan İmkander Başkanı Murat Özer de, Türkiye`nin herhangi bir İslam ülkesi olmadığını; Anadolu halklarının İslam dünyasının farklı yerlerinden işgal ve sürgünlerle gelen kişiler tarafından oluşturulduğunu söyledi. Özer Anadolu, Çerkesler, Boşnaklar, Tatarlar, Çeçenler gibi pek çok Müslüman halkın göç etmesiyle şekillendi. Bu sebeple bu topraklara gelen Müslümanlar misafir değil asli unsurlardı ve bu şekilde muamele görmelidirler. Kardeşlerimize insanca muamele edilmesini istiyoruz." dedi.

POLİSLER EVLERİMİZE UZUN NAMLULU SİLAHLARLA BASKIN YAPTILAR
Lakhdar Abboud`un Çeçenistanlı eşi LizaUzueva da yaptığı konuşmada, evlerine yapılan baskını anlattı. Polisin sabah saatlerinde uzun namlulu silahlarla evlerine baskın yaptığını, çocukların çok korktuğunu ve Türkiye`de bu şekilde muamele görmekten üzüntü duyduğunu ifade etti.

POLİS İNSANCA DAVRANSIN
Garip-Der Başkanı Abdurrahman Koç da güvenlik güçlerinin Müslümanlara karşı ölçüsüz hareket ettiğini, hiçbir Müslümanın evine gece yarısı mahremiyet ölçüleri dikkate alınmadan girilemeyeceğini söyleyerek, polisin tavrını eleştirdi. Koç, polisten insani ve İslami ölçülere göre davranmalarını talep etti. Eylemde Özbekler Birliği Başkanı AlibeyYolyahşi de söz alarak mültecilere yönelik muameleleri eleştirdi.

Eylem boyunca Kumkapı Yabancılar Şubesi`nin camlarına çıkan mülteciler, serbest, özgür olmak istiyoruz!, La ilahe İllallah şeklinde slogan attılar ve tekbir getirdiler. (Abdusselam Güneş -İLKHA)

 

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir