• DOLAR 34.484
  • EURO 36.354
  • ALTIN 2933.448
  • ...
Kürtçe Filme Avusturya`dan Ödül
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Bilimsel çalışmalarının yanı sıra uluslararası alanda belgesel filmleriyle de tanınan Prof. Dr. Sedat Cereci, 2011 yılında Kürtçe olarak çektiği \"Demek ji Dema\" adlı filmle, Avusturya`nın Ebensee kentinde 10-17 Temmuz tarihlerinde düzenlenen 40. Festival of Nations (Ulusların Festivali) adlı etkinlikte en iyi belgesel filmler kategorisinde ödüle layık görüldü.


38 ülkeden 154 filmin katıldığı film festivali değerlendirme kurulu, etnik bir kültürü özgün nitelikleriyle irdelemesi nedeniyle Prof. Cereci`nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde yaşayan Kürtlerin yakın tarihini canlı tarih görüşmeleriyle anlatan filmine ödül verildiği dile getirildi.

Cereci`nin Filmi Dünya Turunda
2011 yılından bu yana Almanya`da düzenlenen Oberhausen film Festivali`ne, Avusturya`da düzenlenen Festival Der Nationen etkinliğine, İspanya`da düzenlenen Bilbao Film Festivali`ne ve Yunanistan`da düzenlenen International Drama Film Festivali`ne, Ermenistan`da düzenlenen Golden Apricot Film Festivali`ne, Hırvatistan`da düzenlenen Tagor Film Festivali`ne, ABD`de düzenlenen New York Film Festivali`ne ve İsveç`te düzenlenen Uppsala Film Festivali`ne, Polonya`da düzenlenen Grandoff Film Festivali`ne katılan \"Demek ji Dema\" adlı Kürtçe filmin, Türk ve Kürt kökenli yurttaşların bulunduğu ülkelerde büyük ilgiyle karşılandığı, yabancıların da özgünlüğünü halen koruyan Kürt Kültürü`ne büyük ilgi gösterdiği, Anadolu`nun en eski halklarından biri olan Kürtleri daha yakından tanımak istedikleri bildirildi.

80 Yıl Öncesi Anlatıldı
Prof. Dr. Sedat Cereci`nin Batman`ın köylerinde 9 kişilik bir ekiple yaptığı çekimlerde, 20. yüzyılın başlarında doğan 89 yaşındaki Halil Zengin, 80 yaşındaki Hamza Yıldırım ve Nasibe Özdemir`le yapılan görüşmelerde, yaklaşık 80 yıl önce Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nin koşulları, ekonomik yapı, insan ilişkileri, kültürel ortam, başkentte yaşananların yöreye yansımaları, Türkiye`deki gelişmelerin değerlendirmesi, yaşlı kuşakların gençlere bakışı dile getirildi.

Köylerde yaşayan canlı kaynaklarla yapılan Kürtçe sözlü tarih görüşmelerinin filme kaydedilmesiyle yöre tarihinde yaşananlar, resmi tarihe kaydedilmeyen bilgiler, yöredeki önemli gelişmeler ve bilinmeyenler belgelendi.(M. Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir