• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Gül`den Suriye Açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba ile yaptığı ortak basın toplantısında Suriye`de şiddetin durmasına yönelik çabaların ne kadar yeterli olduğu sorusu üzerine, ``Bu çabaların hiçbiri yeterli değil`` dedi.

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan`ın Suriye`ye yaptığı ilk ziyaretlerin ardından bir plan açıkladığını anımsatan Gül, şöyle konuştu:

``Sözüm ona ateşkesin sağlandığı günden bu yana şiddetli çatışmalar devam etmekte, şehirler bombalanmakta ve sivil insanlar daha fazla öldürülmekte. Göç de hızlanmaktadır. Türkiye`de neredeyse 40 bini geçti. Diğer ülkelerde Ürdün`de, başka ülkelerde aynı şekilde. Herkes kaçmakta. Daha önce de söyledik, Suriye`yi bu günlerde görmek istemezdik ama maalesef Suriye o günlere gelmiştir. Gördüğüm kadarıyla bundan sonra ne yapılsa çok geçtir ve yapılan her şey de çok azdır. Bunu söylemekten gerçekten çok büyük üzüntü duyuyorum ama işler bu noktaya gelmeden bunları söylediğimiz için bugün bunları söylüyorum. Artık meşruiyeti tamamen kaybolmuş bir yönetim var. Kendi halkını bu kadar bombaladıktan ve bu kadar ölümlerden sonra çok süratli bir şekilde yapılacak şey halkın iradesinin açık bir şekilde ortaya konacağı yeni yönetimdir.``

Gabon`daki toplu konutları Türk şirketleri yapacak

Toplantı öncesinde Türkiye ile Gabon arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması ile Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi ile Gabon Dışişleri Bakanlığı arasında iş birliği mutabakat muhtırası imzalandı.

Gül, ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye`nin Gabon`da daimi büyükelçilik açtığını, Ondimba`nın bugün büyükelçiliğe tahsis edilen arazinin tapusunu verdiğini anlattı.
Gabon`un da Türkiye`de büyükelçilik açacağını ifade eden Gül, bu ülkeye diplomatik bölgede arazi tahsis edileceğini kaydetti.

Ondimba`nın yarın İstanbul`da iş adamlarıyla bir araya geleceğini belirten Gül, şöyle konuştu:
``Türk iş adamlarının, KOBİ`lerimizin Gabon`a büyük ilgisi, çok büyük altyapı yatırımları var. Toplu konutları Türk şirketleri yapacak. Yine toplu taşımacılıkla ilgili Gabon`un büyük projelerine Türk firmalarının çok büyük katkısı olacağını ümit ediyorum. Güvenlik alanında da iş birliğimizi geliştireceğiz. Bu ziyaretin iki ülke ilişkilerine yeni bir ivme kazandıracağına inanıyorum. Sayın Cumhurbaşkanı ramazan ayı başlarken Türkiye`ye gelmek istediler. Ramazanın ilk gününü İstanbul`da görecekler. Bütün bunlar iki ülke arasındaki samimi yakınlık ve ilginin tezahürüdür.``

Ondimba: Türkiye Afrika`nın büyük stratejik ortağı

Konuk Cumhurbaşkanı Ondimba da kendileri için bazı önemli sektörler olduğunu belirterek, konut sektörünün bunların başında geldiğini belirterek, "Çünkü bu konuda ülkemde çok önemli bir açık var. 200 bine yakın konut açığımız var, bunu kapatmak bizim için çok önemli. Bu açığı kapatmak için Türkiye`de tatmin edici karşılıklar bulduk" dedi.

Ondimba, Türkiye ile Afrika arasındaki işbirliğine de değinerek, "Bugün Türkiye artık Afrika`nın büyük stratejik ortaklarından biri. Bu anlamda biz Türk bayrağını Libreville`de de görmek istiyoruz, havada da görmek istiyoruz. Dolayısıyla hava ulaşım anlaşmasını da bir an evvel gerçekleştirerek THY`nin Gabon`u Afrika`da uçuş düzenlediği 22 ülkeye katmasını istiyoruz" dedi. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir