• DOLAR 32.585
  • EURO 35.061
  • ALTIN 2460.541
  • ...
Baz İstasyonları Hakkında Merak Edilenler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
HABER MERKEZİ - Ulaşımdan sağlığa, güvenlikten e-devlet hizmetlerine kadar birçok alanda kullanılan mobil iletişim ve baz istasyonları konusunda hazırlanan broşürde, baz istasyonları olmadığı zaman bazı önemli hizmetlerin verilemeyeceği vurgulandı. Bu hizmetler arasında acil durumda müdahale, POS cihazlarının kullanımı gibi sosyal ve ekonomik hayatı etkileyecek hizmetler bulunuyor.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu`nun verdiği karar üzerine baz istasyonları hakkında tartışmalar devam ederken, konuyla ilgili en önemli sorunun bilgi eksiği olmasından yola çıkan Teknoloji Bilgilendirme Platformu da kamuoyuna doğru bilgileri ulaştırmak için \"Baz İstasyonu Hakkında Bilinmesi Gerekenler, Yanlış Bilinenler\" başlıklı bir broşür yayınladı.

Broşürde baz istasyonlarının çalışma prensipleri, kamufle edilme sebeplerinin yanı sıra, mobil teknolojilerin artık iletişimin ötesinde bir çok alanda kullanıldığına dikkat çekilerek, baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılması durumunda mobil iletişimin biteceği, buna bağlı olarak birçok hizmetin de artık verilemeyeceği vurgulandı.

Güvenlikten Sağlığa Her Alanda Mobil İletişim
Broşürde mobil iletişim teknolojilerinin güvenlikten sağlığa, bankacılık hizmetlerinden e-devlet uygulamalarına kadar birçok alanda kullanıldığına dikkat çekildi. Mobil iletişim teknolojisi ile bankacılık işlemleri, başta POS makineleri olmak üzere ödeme sistemleri, araç takip sistemleri ve e-Devlet uygulamaları gerçekleştiriliyor.

Van`da Cep Telefonu Hayat Kurtardı
Mobil iletişim teknolojilerinin hayat kurtardığına da dikkat çekilen broşürde, son olarak Van`da yaşanan 7.2 büyüklüğündeki depremde yaşananlara vurgu yapıldı. Van depreminde enkaz altında kalan vatandaşlar cep telefonları aracılığıyla yakınlarına veya yetkililere ulaşmış, bu sayede enkaz altından kurtarılmışlardı. Ayrıca depremden etkilenen bölgedeki tüm vatandaşlara toplu SMS gönderimi sağlamış ve bu sayede de enkaz altında kalanlara ulaşılabilmişti.

Denetimsiz Baz İstasyonu Kurulamıyor
Haberleşme hakkının anayasal güvence altında olduğu hatırlatılan broşürde, mobil iletişimin de kamu hizmeti niteliğinde olduğu vurgulandı. Türkiye`deki her baz istasyonunun Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu`nun (BTK) denetiminde olduğu bilgisine yer verilen broşürde, \"Baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılması de¬mek cep telefonları ile şehir içinde konuşmanın imkânsız hale gelmesi demektir. Bu kapsamda, bir baz istasyonunun BTK tarafından verilmiş Güvenlik Sertifikası`na sahip olması, bu istasyonun yönetmelik şartlarına uygun kurulduğu, kurum tarafından denetlendiği ve sürekli yaşam alanlarında yönetmelik ile verilen sınır değerleri geçmeden faaliyetini sürdürdüğü ve vatandaşlarımızın herhangi bir endişeye kapılmasına gerek bulunmadığı anlamına gel¬mektedir\" denildi.

Kapsama Dışındaki Alanda Mobil İletişim Gerçekleşemez
Cep telefonu sistemlerinin bütün dünyada uygulanan kriterler doğrultusunda ça¬lışan sistemler olduğuna vurgu yapılan broşürde, mobil iletişim sistemlerinin İngiltere, İsveç, Almanya, Amerika, Fransa kı¬saca dünyanın her yerinde aynı şekilde çalıştığı belirtiliyor. Bir baz istasyonu planlama amacına uygun olarak ancak belirli bir alanı kapsa¬yabileceğinin altının çizildiği broşürde, \"Kapsama alanı dışında kalan yerlerde cep telefonu sinyal gönderip ala-mayacağı için o bölgede mobil iletişim gerçekleştirilemez. Baz istasyonları sadece kapsama zorunluluğunu karşılamak için değil, aynı zamanda kapasite ihtiyacını karşılamak amacıyla da kurulmaktadır. Cep telefonu kullanıcı sayısı artıkça baz istasyonunun kapasite ihtiyacı da artar. Her bir baz istasyonu sınırlı sayıda kişiye mobil iletişim hizmeti verebilir. Kesintisiz ve kaliteli iletişim hizmeti alabilmek için kapasite ihtiyacıyla doğru orantılı bir şekilde yeni baz istasyonlarının kurulması gerekmektedir\" açıklamaları yer alıyor.

\"Zararlı\" İddialarının Bilimsel Kanıtı Yok
Baz istasyonları ve baz istasyonlarından yayılan elektromanyetik dalgaların sağlığı olumsuz etkilediğine dair kanıt¬lanmış bilimsel sonuçlar olmadığının vurgulandığı broşürde, \"Ulusal ve uluslararası bilimsel çalış¬malar, elektromanyetik dalgaların kanser, baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, katarakt, düşük ya da sakat doğum gibi has¬talıklara sebep olduğunu gösteren sonuçlar ortaya koymamak¬tadır\" deniliyor. (Mahmut Aytekin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir