• DOLAR 32.494
  • EURO 34.917
  • ALTIN 2420.14
  • ...
Sünnet Tartışması Danimarka`ya Sıçradı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bugün konuyu sayfalarına taşıyan Kristlight Dagbladet gazetesi, başta muhalefet olmak üzere Danimarka Parlamentosu`nda grubu bulunan büyük partilerin sünneti yasaklama taraftarı olduğunu iddia etti. Gazete, "Eğer bugün parlamentoda sünnetle ilgili bir oylama yapılırsa büyük bir çoğunluğun yasaktan yana olduğu çok açık. diye yazdı.
Konuyla ilgili olarak söz konusu gazeteye bir açıklama yapan muhalafetteki Liberal Parti`nin sağlık sözcüsü Sophie Løhde, ``Çocukların özgürce sünnet edilebilmesinin doğru olduğunu sanmıyorum." dedi. Konunun kamuoyunca etraflıca tartışılmasının zamanı geldiğini ifade eden Løhde, "Hiç kimsenin inancına müdahale etmek istemiyoruz ancak ortada sağlık açısından bir risk olduğu çok açık. Danimarka`da bu konuda uzman yeterince doktor yok. Bence kişi yetişkin bir yaşa geldiğinde bu konudaki kararı kendisi vermeli." ifadelerini kullandı.

Liberal Partili Sophie Løhde`ye destek aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi`nden (DF) geldi. DF`in sağlık sözcüsü Liselott Blixt, "Günümüz modern toplumunda sünnet gibi bir şeyi savunabilecek miyiz, bunu etraflıca tartışmalıyız." dedi. Blixt ayrıca Sağlık Bakanı Astrid Krag`ın sünnet ile ilgili bir rapor hazırlaması gerektiğini ifade etti.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Danimarka Yahudileri Hahambaşı Bent Lexner, sünnetin yasaklanmasının Danimarka`da yaşayan Yahudileri ülkeden kovmakla aynı şey olduğunu söyledi. Lexner, "Sünnet Yahudiler için 4 bin yıldır var olan bir şey. Danimarka`nın sünneti yasaklaması ülkede yaşayan Yahudilerin tamamına `ülkeyi terk edin` demekle aynı şey." dedi.

Toplam nüfusu 5,5 milyon olan Danimarka`da yaklaşık 226 bin Müslüman yaşıyor. Yahudilerin sayısı ise 6 binin üzerinde.

(CİHAN) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir