• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Şam`daki Çatışmalar Üçüncü Günüde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye`de yönetime karşı mücadele eden "Özgür Suriye Ordusu", ülke genelinde saldırı başlatıldığını duyurdu.

"Özgür Suriye Ordusu"nun Humus`taki karargâhından yapılan açıklamada, "hükümetin barbarca katliamlarına karşılık vermek üzere Suriye`nin her yanında güvenlik güçlerinin hedef alınacağı" belirtildi.

Örgütün açıklamasında halk ilk sivil itaatsizlik eylemine çağrıldı. Ayrıca Pazartesi günü başkent Şam`da meydana gelen çatışmalarda nizami ordu birliklerinin iki semtten çıkarıldığı ileri sürüldü.

AFP`ye konuşan Ebu Musa isimli bir aktivist, 2011 yılı mart ayından bu yana meydana gelen çatışmalarda bir dönüm noktasına gelindiğini ifade etti.

Başkentin birçok semtinde Beşar Esad’a bağlı nizami ordu ile Özgür Suriye Ordusu arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Şam’ın Kadem, Midan, Yermük ve Haresta banliyölerinde sokaklardan silah sesleri ve binalardan siyah dumanlar yükseliyor. Çatışmaların Filistinli mültecilerin yaşadığı Yamruk bölgesine de sıçradığı belirtiliyor ama halen bu bilgi teyid edilemedi.

Caddelerinde tankların dolaştığı İdlib, Hama ve Dera’da da durum farksız.

Öte yandan, dün Şam`ın Meydan semtindeki çatışmalarda Şam Emniyet Müdür Yardımcısı İsa Duba`nın öldüğü iddia ediliyor.

ORDU İSRAİL SINIRINDA ÇEKİLİYOR

BBC, İsrailli kaynaklara dayanarak, Suriye`nin İsrail sınırında bulunan bazı birliklerinin çekilerek Şam`da konuşlandırılmasına başlandığını duyurdu, Suriyeli muhaliflerin internete yüklediği videoalarda da ülke genelindeki askerlerin Şam`a getirildiği görülüyor. Videolarda, çok sayıda askeri birliğin Şam`da çeşitli bölgelerde konuşlandırıldığı görülüyor.

BAŞKENTTE SİLAH SESLERİ

Suriye Genel Devrim Konseyi ise başkent Şam`ın Kadem, Kabun, Midan, Mezze, Aseli, Yermük ve Haresta banliyölerinde nizami ordu ile Özgür Suriye Ordusu arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını bildirdi. Konsey, akşam saatlerinde Kafr Susa ve Filistinlilerin yoğun olarak yaşadığı Yermük semtinde de çatışmaların ardından, şiddetli patlamaların meydana geldiğini aktardı.

Başkentin birçok bölgesinde yoğun silah seslerinin yükseldiğini belirten Konsey, muhaliflerin başkentin bazı ana yollarını trafiğe kapatarak lastik yaktığını ifade etti.

Hükümet yanlısı El Vatan gazetesi Pazartesi günkü sayısında `terör örgütlerinin başkent için büyük bir muharabeye girişmek istediğini` savundu. Gazete "Şam`ı asla alamayacaksınız" manşeti ile çıktı.

Bu arada Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, ordunun çeşitli kentlerde muhaliflere yönelik düzenlediği operasyonlarda çoğunluğu Hama kentinde olmak üzere ölü sayısının 83`e yükseldiğini duyurdu.

dünya bülteni

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir