• DOLAR 34.5
  • EURO 36.479
  • ALTIN 2911.46
  • ...
SON DAKİKA
Jeoloji Mühendisliği Bölümü Ilısu Barajındaydı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN- Batman Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü`nün hoca ve öğrencileri Prof. Dr. Yaşar Eren başkanlığında, yapımı sürdürülen Ilısu Barajını incelediler. DSİ Ilısu Projesi 16. Bölge Müdürü Mahmut Dündar`ı makamında ziyaret eden heyete, Bölge Müdürü Dündar, Ilısu Projesini ziyaret eden ilk Jeoloji Mühendisliği Bölümü olduğunu belirterek ziyaret için teşekkür etti.

 

Daha sonra teknik geziye katılan heyete Konferans Salonunda Şube Müdürü Jeoloji Mühendisi Mahmut Şayak tarafından detaylı olarak Ilısu Baraj projesi, jeolojik özellikleri ve jeoteknik açıdan önemi ile sulama açısından Türkiye ölçeğinde bu projenin yeri ve önemini içeren, İnşaat, Elektromekanik, Çevre, Yeniden Yerleşim, Kültürel ve Arkeolojik ve Jeolojik - Jeoteknik çalışmalar hakkında bilgi verildi.

 

Sunum sonrasında Bölge Müdürü Mahmut Dündar yaptığı konuşmasında; \"Batman Üniversitesinin, öğrencilerini bu tür devam eden önemli mühendislik yapılarını gezme ve inceleme fırsatı sağladıkları için öğrencilerimiz çok şanslı. Bu imkanı sağlayan başta Üniversite Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam olmak üzere emeği geçenleri kutluyorum. Öğrencilerin yetişmesi açısından bu tür geziler son derece önemlidir\" ifadelerine yer verdi.
Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Eren ise; bu önemli projede bulunmaktan son derece memnun olduklarını belirterek, kendilerine gösterilen yakın ilgi, destek ve misafirperverlikten dolayı teşekkür etti.

Öğrenciler Kayaçlardan Örnek Aldı

Çalışmalar esnasında öğrencilere kayaçları tanıma ve tanımlama, tabaka konumlarının ölçülme teknikleri, araziden örnek alımı, arazideki tektonik özelliklerin belirlenmesi ve tespit edilen özelliklerin arazi defterlerine işlenmesi gibi tatbikatlar yaptırıldı. Çalışma ile ilgili bilgi veren Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. M. Tahir Nalbantçılar, \"Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Eren koordinatörlüğünde yürüttüğümüz bu çalışma kapsamında hocalarımız Beşiri İlçemizdeki Kıradağı`nı oluşturan kayaçların özellikleri, oluşum mekanizması, kayaçlara etkili olmuş tektonizmanın belirlenmesi ve en önemlisi bu kayaçların etkisinde kaldığı volkanizmanın özelliklerini anlamaya ve tanımaya bir olanak sağlamıştır\" dedi.

 

Nalbantçılar, \"Kıradağı`nda yürüttüğümüz çalışmada öğrencilerimiz zor arazi koşullarına rağmen yüksek performans göstermek sureti ile çalışma azimlerini ortaya koymuşlardır. Önümüzdeki günlerde yine Batman ve çevre illerdeki incelemelerimiz devam edecektir.\" dedi. Batman Beşiri ilçesindeki Kıradağı ve çevresinde sürdürülen çalışmalarda Yrd. Doç. Dr. Sema Tetiker, Yrd. Doç. Dr. H. Alim Baran ve Yrd. Doç. Dr. Salih Dinç denetiminde yaklaşık 80 kişilik heyet katıldı.

 

Öte yandan Batman Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü \"Gözlemsel Jeolojik İncelemeler\" dersi kapsamında Batman ve etrafında jeolojik amaçlı incelemelere başladı. Sason ve çevresinde sürdürülen çalışmalarda Prof. Dr. Yaşar Eren başkanlığında yürütülen çalışmaya Jeoloji Mühendisliği Bölümü 2. Sınıf öğrencilerinin yansıra Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. M. Tahir Nalbantçılar, Yrd. Doç. Dr. H. Alim Baran, Prof. Dr. Ali Bilgin, Yrd. Doç. Dr. Salih Dinç, Öğr. Gör. Şükrü Arslan, Arş. Gör. M. Can Balcı, Arş. Gör. Süleyman Polat, Arş. Gör. Ö. Ali Kalkan, Arş. Gör. Şükrü Pınarkara`dan oluşan 90 kişilik heyet katıldı.

 

Çalışmalar esnasında öğrencilere kayaçları tanıma ve tanımlama, tabaka konumlarının ölçülme teknikleri, araziden örnek alımı, arazideki tektonik özelliklerin belirlenmesi, kıvrımlı yapıların ve farklı birimlerin arazi defterlerine işlenmesi gibi tatbikatlar yaptırıldı. Ayrıca Prof. Dr. Eren; Hocaların için Sason`un jeolojik özelliklerini anlamaya ve tanımaya bir fırsatta sağlamış olan bu çalışmaların, öğrencilerin deneyim kazanmaları bakımından önemli olduğunu ve bu ders kapsamında kentimiz ve etrafında teknik çalışmaları sürdüreceklerini belirtti. (Halid Coşkun-İLHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir