• DOLAR 32.452
  • EURO 34.754
  • ALTIN 2437.68
  • ...
Anız Yakmak Yasaktır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN- Batman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdullah Akın, anız yakılması ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

 

Ülkemizde hububat hasadından sonra kalan artıkların yakılması ve toprağa karıştırılmasının verim ve toprak üzerine etkilerinin yapılan araştırmalarla belirlendiğini ifade eden Akın, \"Ülkemizde olduğu gibi bölgemizde de anız yakılması ile sap, saman ve organik maddenin yok edilmesi sonucu; toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesi bozulmaktadır. Buna bağlı olarak su ve rüzgar erozyonu artmakta ve çok önemli kayıplar meydana gelmektedir.\" İfadelerini kullandı.

 

Ağaç, çalı ve toprak üstü canlıların henüz hasat edilmemiş komşu tarlalardaki ürünlerin, meyve bahçeleri, süne mücadelesi kapsamında Bakanlıkça yapılan ağaçlandırma çalışmalarının zarar gördüğünün dile getirildiği açıklamada, \"Telefon ve elektrikler direkleri, etraftaki yerleşim bölgeleri zarar görmektedir. Anız artıkları ile beslenen yaban hayvanları ölmekte, hava kirlenmekte, meydana gelen duman nedeniyle zaman zaman karayollarında görüş azalmakta ve trafik kazaları ile can ve mal kayıplarına neden olmaktadır.\" denildi.

 

Ülkemiz genelinde olduğu gibi Batman`da da ürün hasadından sonra anızların yakılmasının çevre ve toplum sağlığı, kamu düzeni, halkın güvenliği ve esenliği ile kamu malları üzerindeki olumsuz etkilerini önlemek amacıyla anız yakılmasının yasaklandığının ifade edildiği açıklamada, \"Bu yasağa uymayanlar hakkında T.C.K `nın 526 maddesine göre işlem yapılmak üzere Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacaktır. Ayrıca 5326 sayılı Kabahatler Kanununa göre de idari para cezası uygulanacaktır.\" İfadelerine yer verildi. (Veysi Rüzgar-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir