• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
​"Kanserde erken teşhis ve tedavi çok önemli"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman İl Kültür Merkezinde Dünya Kanser Günü dolayısıyla düzenlenen "Kadın kanserleri ve tarama yöntemleri" konulu konferansta, kanserde erken tanının önemine vurgu yapılarak 2018 yılında yapılan çalışmalara değinildi.

Etkinlikte konuşan Batman İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, kanserde erken teşhis ve tedavinin çok önemli olduğuna işaret etti.

Pamukçu, "Kansere karşı mücadelede farkındalığı artırarak, hastalık hakkında eğitim vererek önlenebilir, milyonlarca kaybın önüne geçmek hedeflenmektedir. Kötü beslenme, tütün kullanımı, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan çevresel etkenlerin kontrol altına alınmasıyla kansere yakalanma oranı azalacaktır. Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte birini önlemek mümkündür. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunabilir ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak bireylerin yaşam süreleri uzatılabilmektedir." dedi.

"KETEM'e ve aile hekimliklerine kanser taramaları yapılmalıdır"

2018 yılında 20 bin kadının meme kanseri taraması, 9 bin kadınının rahim ağzı kanseri taraması ve 50 bin vatandaşın kolon kanseri taramasının yapıldığını vurgulayan Pamukçu, "Erken evrede tespit edilen 150'nin üzerinde rahim ağzı kanserinin tedavileri gerçekleştirilmiştir. Yüce Rabbimizin bize emanet ettiği bu canı korumak sağlığımıza dikkat etmek gelecek nesillerin daha sağlıklı büyümesi ve gelişmesi siz değerli kadınlarımızın elindedir. 30-69 yaş vatandaşlarımızı KETEM'e ve aile hekimliklerine kanser taramalarını yaptırmak üzere davet ediyoruz." diye konuştu.

"Bazı belirtiler karşısında doktora başvurulmalı"

Rahim ağzı, meme ve kolon kanserinde erken tanının önemi konularında sunum yapan Uzman Dr. Sercan Çelik ve Uzman Dr. Esin Erdoğan, kanserin belirtileriyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

"Yutkunma güçlüğü ve hazımsızlık, uzun süre iyileşmeyen yaralar, ses kısıklığı ve sebepsiz öksürük, ben ve siğillerin büyümesi, renk ve şekil değiştirmeleri, meme veya herhangi bir yerdeki şişlik ve sertlik, vücudun herhangi bir yerinden gelen akıntılar ve normal dışı kanamalar, büyük veya küçük abdest yapmadaki değişiklikler ile ilgili hekime başvurmak gerekir."

Programdan sonra İl Sağlık Müdürlüğü tarafından oluşturulan kanser tarama aracında talep eden kadınların rahim ağzı kanseri taramaları için smear alındı. (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir