• DOLAR 35.355
  • EURO 36.561
  • ALTIN 3024.33
  • ...
Türkiye geneli "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" eylemi yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İçişleri Bakanlığın öncülüğünde trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması ve yaya geçitlerinin kullanımının yaygınlaştırılması amacı ile "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" sloganıyla  81 ilde 12.00-13.30 saatleri arasında  eylem yapıldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, eylem kapsamında Ankara 15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı'nda düzenlenen törene katılarak bir konuşma yaptı.

2017 yılında 7 bin 427 kişinin, trafik kazalarında hayatını kaybettiğini aktaran Soylu, bunlardan bin 681'inin yayalardan oluştuğuna dikkat çekti.

Soylu, "Ama bunun yanında size bir iyileşmeyi daha söyleyeyim. Trafikte yaptığımız uygulamalarla hep birlikte son 3 ayda; kasım aralık ve ocakta trafik kazasından olan ölümlerden yüzde 36,5 azalma yaşandı. Bu şu demektir: 7 bin 427 kişiyi, eğer biz bu 3 ayı, yılın tamamına getirebilirsek yaklaşık 2 bin 100 insanımız trafik kazalarında hayatlarını kaybetmeyecekti. Bu, dünyada da gelişmiş ülkelerde de büyük bir rakam. Onun için politikalarımızdan bir tanesi de yaya öncelikli trafikti. Özellik trafik kazalarında şöyle bir şey daha var: Trafik kazasının oluş anında ölenle, hastaneye giden oran birebirdir. Oysa yaya korumasız olduğu için bu oran bire ikidir.

Toplumun tüm kesiminin başlatılan eylem kapsamında başarılı olması halinde trafik kazalarında Avrupa birliği ölçütlerinin çok daha altına düşüleceğine dikkat çeken Soylu, daha önce başlatılan "Kırmızı Düdük", "Frene Değil Kurala Güven", "Biz Bu Yolda Hep Birlikteyiz" kampanyaları ve Karayolları Trafik Politika belgesiyle birlikte iyi adımlar attıklarını kaydetti.

"Araçlar duracaklar, yayanın geçmesini bekleyecekler"

"Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" eylemeni açıklarken "Devlet eylem yapar mı?" şeklinde sorularla karşılaştıklarını hatırlatan Soylu, "Evet, devlet eylem yapar. Devlet trafik kazalarının önlenmesi için hem eylem yapar hem de gereğini yapar. Her şey ceza değil. Peki biz nasıl adım attık. Öncelikle TBMM, Karayolları Trafik Kanunun 74. maddesinde bir değişiklik yaptı. Okullarda hep şu öğretilir: İlk önce sağa bakacağız, sonra sola bakacağız, tekrar sağa bakacağız. Bunun anlamı şuydu: Trafikte sorumluluk yayaya aittir. Arabayı kolluyacaksın, ondan sonra yol boşsa çıkacaksın ve kusur da eğer bir şey olursa yine dikkatsizlik ve tedbirsizlikten sana(yaya) yazılmış olacak.  Oysa yeni kanunla kavşaklarda, trafik lambası olmayan yaya geçitlerinde aynı zamanda da trafik polisinin veya görevlinin olmadığı yerlerde araçlar yaya geçidini gördüğü zaman ve yayayı da gördüğü zaman yavaşlayacaklar. Eskiden nezaketle yol veriliyordu da vermiyorlardı. Oysa şimdi araçlar duracaklar, yayanın geçmesini bekleyecekler." şeklinde konuştu.

Törende Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'da kısa bir konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından Bakanlar Soylu ve Ersoy, öğrenciler ve engelli vatandaşlarla birlikte yaya geçitlerini kullandı.

81 ilde  eş zamanlı olarak eylem yapıldı

Proje kapsamında 81 ilde  eş zamanlı olarak eylem yapıldı. Eylemde, Bakan Yardımcıları, Valiler, Jandarma Genel Komutanı, Emniyet Genel Müdürü, kaymakamlar ile il ilçe emniyet müdürleri, il ilçe jandarma komutanları hazır oldu.

Vali ve kaymakamlar tarafından yaya trafiğinin olduğu yerler başta olmak üzere; il ve ilçelerde görev yapan yaklaşık 200 bin kolluk personeli okul ve yaya geçitlerinde görevlendirildi.

Proje kapsamında trafik zabıtası olmayan kolluk personeline, yaya geçitlerinde geçiş üstünlüğünün  sağlanması ve yaya trafiğinin  yönetilmesi için gerekli eğitim ve görevler verildi.

Ayrıca görevli tüm personel bugün 12.00-13.30 saatleri arasında  yaya ve okul  geçitlerinde hazır oldu. Görevlendirilen tüm kolluk personeli; il/ilçe merkezlerindeki yaya geçitlerinin sürücüler tarafından fark edilmesi, yaya geçitlerinde yayaların geçiş üstünlüğünün vurgulanması, yayaların yaya geçitlerini kullanmasının teşvik edilmesi ve yayaların güvenli bir şekilde yaya geçitlerini kullanmalarının sağlanması amacına yönelik farkındalık sağlayıcı ve eğitici faaliyetler gerçekleştirdi.

Proje kapsamında ayrıca “Yaya Öncelikli Trafik” için hazırlanan afiş ve pankartlar çoğaltılarak tüm il/ilçe merkezlerindeki kamu kurum ve kuruluşlara asıldı. Etkinliğin yapılacağı yaya geçitlerinde görevli kolluk personeli tarafından hazırlanan el broşürleri sürücü ve yayalara dağıtıldı.  Ayrıca yaya güvenliğine yönelik hazırlanan video yaşam tünellerinde ve uygun yerlerde gösterildi.

Valiler ve kaymakamların koordinesinde bugün tüm okullarda ‘yaya geçidi kullanımı ve yaya öncelikli trafik’ konulu programlar yapıldı. Bununla birlikte uzmanlar tarafından trafik eğitimi verilen okul geçit görevlilerince okul giriş/çıkışlarında, okul önlerinde ve çevresindeki yaya geçitlerinde farkındalığı artırmaya yönelik uygulamalı etkinlikler düzenlendi. (Fırat Arslan- İLKHA)

















Bu haberler de ilginizi çekebilir