• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Yatırım Santrallere Değil Evlere Yapılmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Enerji Verimliliği Derneği Bursa Şubesi (ENVERDER) Başkanı Mustafa Uysal, Türkiye`de binaların yüzde 90`ınından fazlasının yalıtımsız olduğuna dikkat çekerek, \"Enerji tüketimimizde yüzde 5`lik bir tasarruf elde etmiş olabilsek, ülkemizin gelecek yıl için yapmak zorunda olduğu 10 milyon dolarlık enerji üretim yatırımını erteleyebiliriz\" dedi.

 

Uysal, Ovaakça Doğalgaz Termik Santrali`nde enerji verimliliği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Uysal, son zamanlarda tavan yapan enerji tüketimine dikkat çekti. Elektrik enerjisi tüketiminin aralık ve temmuz aylarında arttığını ifade eden Uysal, kışın ısıtmada yazın ise soğutmada enerjinin daha fazla kullanıldığını savundu. Uysal, \"Bugünler elektrik tüketimimizin tavan yaptığı günler. Bölgedeki en büyük termik santralimiz tam kapasite ile çalışıyor. 1999 yılında devreye alınan 1400 mw`lık doğalgaz kombine çevrim santrali bölgemizdeki en büyük enerji üretim santrali durumunda\" diye konuştu.

 

Binalarımız Yalıtımsız
ENVERDER olarak 3 yıllık süre içerisinde binalarda, sanayide ve sosyal hayatta enerji verimliliğini kamuoyu ile paylaştıklarını ifade eden Uysal, \"Enerji verimliliğinde tasarrufu önemsiyoruz. Enerji tüketimimizi hayat kalitemizle birlikte artırmalıyız. Maalesef evlerimizin yalıtımlarının yüzde 10`unu bile gerçekleştiremedik. Halbuki basit bir yalıtımla ısıtma ve soğutma maliyetlerimizi yüzde 60`lara kadar düşürebiliriz. Aynı şekilde sanayide önemli miktarda yalıtım, geri kazanım ve verimli üretim cihazları kullanarak yüzde 25`lere varan tasarrufu yakalayabiliriz. Bu şekilde sanayicilerimiz çok önemli rekabet avantajı yakalayacaklardır\" şeklinde konuştu.

 

Türkiye`nin ihtiyaç duyduğu enerjiyi mevcut yöntemler ile uzun bir müddet daha üreteceğini söyleyen Uysal, şöyle devam etti: \"Hatta bu hızla gidersek bu santrallerden daha fazlasını kurmak zorunda kalacağız. Halbuki tüketimimizde yüzde 5`lik bir tasarruf elde etmiş olabilsek, ülkemiz gelecek yıl için yapmak zorunda olduğu 10 milyon dolarlık enerji üretim yatırımını erteleyebilecek veya her yıl ödediğimiz toplam 35 milyon dolarlık enerji ithalatımızı arttırmadan aynı hayat kalitemizle sürdürebileceğiz.\" (Fethullah Özsoy - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir