• DOLAR 34.168
  • EURO 37.764
  • ALTIN 2913.035
  • ...
Tarım Arazilerin Satışı Yapılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Batman İl Defterdarı Hasan Koca, çalışmaları hakkında İlke Haber Ajansı`na açıklamalarda bulundu. Koca, 6111 sayılı kanuna göre yapılandırılan borçların 18 eşit taksitte ve 36 ayda ödemesi gibi bir kolaylığın mükelleflere getirildiğini belirtti.

Koca, \"Ancak bu şartlarının birisini aksattığında bu kanundan yararlanamıyordu. Yaklaşık bin 522 tane mükellefimiz bu taksiti aksattı ve kanundan yararlanamaz hale geldi. Dolayısıyla Bakanlık yeni bir düzenleme yaparak 15 Haziran`da yeni kanun çıkardı. Bu kanundan yararlanma hakkını kaybedenler 31 Ekim`e kadar aksattıkları taksitleri geç ödeme indirimiyle birlikte ödemeleri halinde yararlanmaya devam edecekler. Mükelleflerimizin bundan yararlanmalarını tavsiye ederim\" dedi.

Kanunun 31 Ekim`e kadar süreceğini ve sürenin yarısı dolmadan yüzde 60 tahsilât yaptıklarını dile getiren Koca, \"Herhangi yazılı müracaat veya vergi dairesine gidip talep etme şartı yok. Sadece kaç taksit aksattıysa onları gidip geç ödeme faizi var. Düşük bir faizi ile birlikte aksattığı ödemesi yeterli olacak ve kanundan yararlanır hale gelecektir\" dedi.

Halk arasında 2/B diye bilinen arazilerin satışı ile 6292 sayılı kanunla ilgili bilgi veren Koca, Batman İl genelinde 2/B arazisi \"yani orman vasfını kaybetmiş arazi) kanununa bir paragrafın eklendiğini ve bundan sonra tarım arazilerinin kullanıcılara satışı yapılacağını söyledi. Koca, \"Tarım arazilerin kullanıcılarına satışı hakkında tebliğ bekliyoruz. En yakında uygulama tebliği çıkacak. Bu tebliğ çıktığında bunu daha geniş duyuracağız ve talepleri toplamaya başlayacağız\" dedi.

Tarım arazilerinin satışının şartları olduğunu anlatan Koca, şartları şöyle sıraladı: \"1-Belediye sınırlarının içerisinde olmayacak. 2-Tarım arazisi olarak fiilen kullanılıyor olacak, en az 3 sene bunun kullanılması belgelenecek ve 3 sene ecri misil (karşılık miktarı) ödemesi gerekecek. 3-Kamu yatırımları için gerekli bir yer olmayacak.\"

Bu şartları dikkate alarak tarım arazilerini kullanıcılarına satacaklarını dile getiren Koca, \"Tespit edeceğimiz rayiç bedelinin yüzde 70`ine taksitle satacağız. Vatandaş peşin alacağım derse yüzde 20 ilave indirim yapacağız. Satış için tebliğin yayınlanmasını bekliyoruz\" açıklamasında bulundu.

Kira Beyannamelerinde Artış Oldu
Kira beyannameleri ile ilgili daha önce basına yaptıkları açıklamaların etkili olduğunu ve kira beyannamelerinde büyük bir artış olduğunu söyleyen Koca, \"2011 yılında aldığımız gayrimenkullerin kiradan dolayı aldığımız beyanname sayısı 339`dır. Beyan edilen kira geliri toplamı 2 Trilyon 517 bin, hesaplanan vergi 589 bin 307 idi. 2012 yılında ise, alınan beyanname sayısı 693, beyan edilen kira gelir toplamı yaklaşık 4,5 Trilyon ve hesaplanan vergi, 1 Trilyon 8 bin oldu. Beyanname sayısına ve elde edilen kira gelirinde bu sene hesaplanan vergide geçen seneye göre yüzde 100`lük bir artış var\" dedi. (Veysi Demir, Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir