• DOLAR 34.244
  • EURO 37.803
  • ALTIN 2931.791
  • ...
Öğrenci Burslarından Yapılan Kesintiler İade Edilmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
GAZİANTEP- Gaziantep Enerji Bir Sen Şube Başkanı Ali Yücel, emsal mahkeme kararı bulunmasına rağmen Gaziantep`te bazı bankaların öğrenci burslarından \"Hesap İşletim Ücreti\" kesintisi yaptığını, bu kesintilerin iade edilmesini istedi.

\"Hesap İşletim\" adıyla devletin öğrenciye verdiği parayı bankaların geri aldığını belirten Yücel, \"Emsal mahkeme kararı bulunmasına rağmen hala Gaziantep`te bazı bankaların orta öğretim kurumlarında okuyan öğrencilere verilmekte olan devlet burslarından `hesap işletim ücreti` adı altında üç ayda bir 15 lira kesinti yapmasına tepkisiz kalınmaması gerekmektedir. Çünkü maddi desteğe muhtaç ve başarılı ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine karşılıksız olarak verilen burslardan bankalar hesap işlem ücreti kesilmek suretiyle devletin verdiğini banka geri almaktadır\" dedi.

Yücel sözlerini şöyle sürdürdü, \"Kısa bir süre önce Milli Eğitim Bakanlığı`nın (MEB) ilk ve ortaöğretimde yaklaşık 234 bin öğrenciye verdiği burstan kesilen `Hesap İşletim Ücreti` mahkemeye taşınmıştı. Sakarya`da Hasan Öztürk isimli bir öğrenci velisi, 3 ayda bir oğlunun hesabına yatan 315 liralık burstan, bir bankanın Sakarya şubesinin her 3 ayda bir 15 lira kesinti yapmasına itiraz etmişti. Banka geri adım atmayınca, Öztürk, şikâyet dilekçesini Tüketici Mahkemesi`ne iletmişti. Serdivan İlçesi Tüketici Mahkemesi, velinin itirazını haklı bulmuş ve burstan kesinti yapılamayacağına hükmetmişti. Emsal niteliğindeki karar velileri sevindirmişti. Bu karar üzerine banka, davayı açan veliyi arayarak kesintiyi iade edeceğini bildirdi.\"

Devletin vergi bile almadığı burs parasından bankanın kesinti yapmasının doğru bir uygulama olmadığını ifade eden Yücel; \"Sakarya Serdivan İlçesi Tüketici Mahkemesi, bir velinin itirazını haklı bulduğu ve burstan kesinti yapılamayacağına hükmettiği emsal karardan yola çıkarak İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri, okul müdürlükleri bankalara yazı yazarak halen burslarından kesinti yapılmakta olan tüm öğrencilerin paralarının geçmişe dönük olarak iadesini istemeleri gerekmektedir. Şayet bankalar bu ücretleri geri ödemeye yanaşmazsa, öğrencisinin bursundan kesinti yapılmakta olan veliler tek tek bulunduğu il veya ilçenin tüketici mahkemesine başvurmak suretiyle haklarını aramalıdırlar. Ayrıca burs için ilk kez hesap açtıran velilerin veya okul müdürlüklerinin ise hesap açma veya burs transferi yaparken özellikle burs ibaresi koydurtmaları yerinde bir karar olacaktır\" dedi. (Şefik Mert - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir