Muhsin Kaya`nın Talebine İlginç Yanıt
12 Eylül askeri darbesi sonrasında tutuklanarak cezaevine konulan ülkücü Muhsin Kahya, yeni yargı paketi kapsamında tahliye talebinde bulundu.
12 Eylül askeri darbesi sonrasında tutuklanarak cezaevine konulan ülkücü Muhsin Kahya, yeni yargı paketi kapsamında tahliye talebinde bulundu. Mahkeme başvuruyu, "Kanun yürürlüğe gireli 2 saat oldu" diyerek geri çevirdi.
Üçüncü Yargı Paketi, 12 ülkücüye tahliye, yurtdışındaki yaklaşık 150 ülkücüye de yurda dönüş yolu açtı. Ancak yargı paketinin yürürlüğe girmesine rağmen 30 yıldır cezaevinde olan Muhsin Kahya`nın Elbistan savcılığına yaptığı tahliye müracaatı "Kanun yürürlüğe gireli daha 2 saat oldu" denilerek dikkate alınmadı.
12 Eylül Anayasa değişikliği referandumunda `evet` diyen ülkücüler, söz konusu yasal değişikliğin yapılması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanlıklarla görüşmeler yapmıştı. Konu 3. yargı paketine dahil edilerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün onayıyla yasalaştı. Buna göre halen tutuklu bulunan Muhsin Kahya, Bünyamin Adanalı, Ünal Osman Ağoğlu, Mahir Kavalcı, İsmail Fuat Tarhan ve Caner Erdinç`in de aralarında bulunduğu 12 ülkücü tahliye olacak. Ayrıca 32 yıldır yurtdışından Türkiye`ye dönemeyen Cezayir Baysal, Hamza Kaya, Baha Sertkaya, Uğur Coşkun ve Nuh Semiz gibi birçok ülkücünün de vatan hasreti sona erecek. Ancak yasanın Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girmesine rağmen dün ilginç bir gelişme yaşandı.
İŞKENCEYLE SUÇLARI ÜSTLENDİ
12 Eylül askeri darbesi sonrasında tutuklanarak cezaevine konulan ve 30 yıldır cezaevinde bulunan Muhsin Kahya`nın, avukatı İrfan Sönmez aracılığıyla Elbistan savcılığına yaptığı tahliye müracaatı kanun yürürlüğe gireli 2 saat oldu denilerek geri çevrildi. BUGÜN`e konuşan Kahya`nın cezaevi arkadaşı avukat Hasan İlter olaya tepki gösterdi. Kahya ile Kayseri Zincidere Askeri Cezaevi`nde birlikte yattıklarını belirten İlter, "12 Eylül döneminde sayısız suç isnat edilerek cezaevine konulan birçok kişinin tahliye edilmesine rağmen Kahya gibi 12 Eylül mağduru bazı ülkücüler halen cezaevinde" dedi. Referandum ve 3. yargı paketiyle bu haksızlığa son verildiğini kaydeden İlter şu ifadeleri kullandı:
"12 Eylül döneminde birçok faili meçhul olay yaşanması üzerine darbeciler, müdahaleden sonra her olaya bir fail bulunması, bulunamazsa dahi mutlaka birilerine bu fiillerin yükletilmesi şeklinde gayri resmi emirler verdi."
İDAM KORKUSUYLA FİRAR ETTİ
Muhsin Kahya`nın mağdur bir ülkücü olduğunu savunan Hasan İlter, Kahya`nın yaşadıklarını şöyle anlattı: "Darbe öncesinde istihbarat birimlerinin üzerlerinde önemle durdukları kişilere suç yükletebilmek için bu kişiler olayların yoğun olduğu şehirlere götürülerek oradaki faili meçhul olaylar bu kişiler üzerine yıkıldı. Bunlardan birisi de Muhsin Kahya idi.
Aslen Elazığlı olan Kahya önce İzmir`de sonra Adana`da sorgulandıktan sonra Kayseri`deki fail-i meçhul olayları da kabul etmesi için Zincidere Askeri Cezaevi`ne götürüldü. Burada işkenceyle birçok suç kabul ettirildi. İdam edileceği korkusuyla cezaevinden firar etti. 4 yıl Almanya`da sefalet çekti. Bir kavgaya karışınca Türkiye`ye iade edildi. İade edildikten günümüze kadar halen cezaevinde kalıyor. Son yargı paketiyle serbest bırakılma imkânı ortaya çıktı. Kahya 18 yaşında girdiği cezaevinden 53 yaşında kısmet olursa çıkmış olacak."
bugün