• DOLAR 35.491
  • EURO 36.649
  • ALTIN 3077.7
  • ...
Elektrik Tüketimi Kış Aylarını Yakaladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Havaların ısınmasıyla birlikte serinlemek için klimaların derecelerinin yükseltilmesi sonucu 26 Haziran 2012`de elektrik tüketimi yılın rekoru olan 730 milyon kilovatsaat (kWh)`i yeniledi. Söz konusu tüketim rakamı geçtiğimiz kış ocak ayında yaşanmıştı. Önümüzdeki günlerde Ramazan`ın da başlamasıyla klima satışlarının ve elektrik tüketiminin artabileceğine işaret eden uzmanlar, kabarık faturalarla karşılaşmamak için bazı tavsiyelerde bulundular. İlk sıraya bilinçli klima kullanımı ve düşük enerji tüketimli cihazların tercih edilmesini koyarken, dış ortam sıcaklığının 30 derecinin üzerinde olması durumunda klimaların çalıştırılması gerektiğini söylediler.
 
Türkiye`de son zamanlara kadar özellikle kış aylarında artan elektrik tüketimi, artık yaz aylarında da hissedilir derecede yükselmeye başladı. Bu durumda önceleri sahil şeridinde yaygın kullanılan klimaların, her eve girmesinin etkili olduğu ifade ediliyor. Küresel iklimlendirme ve soğutma sektörünün büyüklüğü 70 milyar doları bulurken, Türkiye`deki pazar büyüklüğü henüz 1,5 milyar dolar seviyelerinde. Sektör verilerine göre Türkiye`de klima satışları 2007`de 1 milyon 211 bine yükseldi. Ardından 2008`de patlayan küresel kriz satışları olumsuz etkiledi ve 2009`da satılan klima sayısı 612 bin 220`de kaldı. 2010`da 739 bin satış rakamı ile yeniden hareketlenen sektör 2011`de yeniden 1 milyon 143 bini yakaladı. Klima satışlarıyla birlikte yaz aylarında artan elektrik talebini Cihan`a değerlendiren konun tarafları, tasarrufa vurgu yaperken, tüketicinin enerji verimliliği konusunda bilinçlenmesinin önemine vurgu yaptılar.
 
Vatandaşın ekonomik refah seviyesinin yükselmesiyle klima satışlarının artmaya başladığını belirten Tüketiciler Derneği Enerji Komisyonu Başkanı Sibel Taşdemiroğlu, artık verimli enerji kullanımına daha fazla önem gösterilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye`de de enerjinin verimli kullanılması ile ilgili pek çok düzenlemenin yapıldığını ifade eden Taşdemiroğlu, tüketicinin özellikle A sınıfı enerji tüketimine sahip cihazlara yönlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Taşdemiroğlu, "Günümüzde enerji çok değerli. Enerjinin, üretilmesi ve elde edilmesi çok zor. Ülkenin kalkınmasında enerjinin önemi biliniyor. Bu açıdan, gerek hanelerde, gerekse sanayide enerjimizi verimli kullanmak zorundayız. Özellikle yaz aylarında elektrik tüketiminin artık kıştan daha fazla olduğuna şahit olmaktayız. Bunda A sınıfı olmayan klimaların etkisi oldukça büyük. Ben, buzdolaplarında olduğu gibi artık klimalarda da A sınıfı olmayanların ülkemizde kullanılmasının önüne geçilmesini ve üretiminin durdurulmasını talep ediyorum." diye konuştu.
"TÜKETİCİNİN ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞTİRİLMELİ"
Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) Genel Başkanı Erkan Gürkan ise meseleye çok boyutlu bakılması gerektiğini söyledi. Toplumun teknolojiyi daha iyi kullanılmasını sağlamak gerektiğini ifade eden Gürkan, şöyle konuştu:
"İnsanını psikolojisini teknolojiyi kullanmak açısından yenilemek ve teknolojiyi adapte etmek gerekir. Bu iki boyut ele alındığında, elektriğin tüketimini arttıran vatandaş teknolojisini kullanırken bilinçli kullanmalı. Teknolojik anlamda verimli cihazlar kullanılmalı. Verimliliği kontrol eden birimlerin daha sıkı tedbirler alması gerekir. Vatandaş ise enerjiyi tüketirken, kendi parasını harcadığı şeklinde meseleyi değerlendirmemeli. Tüketirken, milli servetimizi tükettiğini bilincinde olmalı. Bunla ilgili teşvik sisteminin yeniden gözden geçirilmesi gerekir. Bütün tarafların işin içine girdiği bir süreç var. Bu açıdan yeniden kendimizi formatlamamız lazım. Yoksa klimadan çıkan fatura bizim problemimiz olabilir. Tek başına klima problem değil, bu toplumun bu ülkenin imkânlarına sahip çıkması gerekmektedir."
 
SERİNLEMEK İÇİN NE YAPMALI ?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nın Konuyla ilgili hazırladığı bilgilendirme notunda, serinlemek için klimadan ziyade olabildiğince doğal yollar kullanılması tavsiye ediliyor. Önce ortamın havalandırılması öneriliyor. Yaz boyunca serinleme ihtiyacını artıran ceket, kravat gibi giysilerin kullanılmaması uyarısında bulunan bakanlık raporunda yer alan diğer bazı tavsiyeler de şöyle:
* Özellikle işyerlerinde kıyafet uygulamalarında esneklik sağlanmalı, klima ile soğutma ihtiyacı azaltılmalı
* Klima cihazlarının periyodik bakımları yapılmalı
* Klima seçiminde; enerji verim sınıfı A ve üstü olan, enerji tüketimi az olan klima cihazları tercih edilmeli
* Klima cihazı satın alırken; kapasitesi ısıtılacak veya soğutulacak yerin ihtiyacına göre cihaz seçimi yapılmalı
* Dış hava sıcaklığının 30 derecenin altında olduğu zamanlarda soğutma yapılmamalı
* Klima ile soğutulan yerlerde pencereler havalandırma amaçlı da olsa uzun süre açık bırakılmamalı
* Ticari binalarda, elektriğin daha ucuz olduğu gece saatlerinde üretilen buzların gündüz veya puant zamanlarda kullanılmasıyla bu binaların soğutma giderleri önemli miktarlarda azaltılabilir.
* Elektrik, ısı ve soğutma enerjisinin üretildiği trijenerasyon sistemleri oteller ve hastaneler için optimum çözümleri sunabilir.
Cihan

Bu haberler de ilginizi çekebilir