Acil`e Başvuran Hastalar Mağdur Ediliyor
Hasta Hakları Aktivistleri Derneği tarafından ‘Acil Tedavi Hizmetleri` ile ilgili hazırlanan raporda Sağlık Bakanlığı ve SGK`nın hastanelerde yaşanan olumsuzluklara göz yumduğu iddia edildi. Raporda, vatandaşının hakkını, hukukunu koruması gereken devletin böyle yaparak tüccarların yanında yer aldığına dikkat çekildi
Şükrü Gündüz / İstanbul
Hasta Hakları Aktivistleri Derneği, hastanelere başvuran hastaların en çok mağdur olduğu ve şikâyetçi olduğu acil sağlık hizmetleri ve alınan fark ücreti ile ilgili ‘Acil Tedavi Hizmetleri Raporu’ hazırladı. Hazırlanan raporda, Sağlık Bakanlığı ve SGK’nın Özel Hastanelerin bu uygulamasını bildiği halde görmezden geldiği ifade edilerek vatandaşının hakkını, hukukunu koruması gereken devletin böyle yaparak tüccarların yanında yer aldığına dikkat çekildi.
BAŞBAKANLIK GENELGESİ DİKKATE ALINMIYOR
Hazırladıkları rapor hakkında bir açıklama yapan Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir, “2008 yılında Başbakanlık, Özel, Kamu, Üniversite ve Vakıf hastaneleri fark etmeksizin kendilerine acil olarak başvuran hastaların tüm tedavilerinin ücretsiz olarak yapılması gerektiği ile ilgili bir genelge yayınladı. Derneğimize yapılan müracaatlar ve basına yansıyan olaylar göz önünde bulundurulduğunda bir çok özel hastanenin Başbakanlık genelgesi dâhil olmak üzere Acil Tedavi Yönetim Hizmetlerini dikkate almadığını görüyoruz” dedi.
ACİL TANIMININ FARKLI YORUMLANMASI HASTALARI MAĞDUR EDİYOR
Kurumlar arasında acil tanımı ile ilgili farklılıklar olmasından dolayı Özel Hastanelerin bu farklılığı kendi lehlerine yorumladıklarını ifade eden Demir, “Bu durumdan dolayı Özel hastaneler aslında acil olan hastayı acil değilmiş gibi işlem yaparak haksız ve yersiz ücret alıyor. Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü’nün acil ile ilgili olarak yaptığı tanım Türkiye’deki bu kafa karışıklığını giderecek şekildedir. DSÖ 32 tane sağlık sıkıntısını acil olarak tanımlamıştır. Türkiye’deki sağlık kuruluşları DSÖ’nün bu tanıma uydukları zaman hangi hastanın acil, hangi hastanın acil olmadığını net olarak anlayabilecekler. Örnek olarak vermek gerekirse doğum faaliyeti başlamış bir kadın hastaneye götürüldüğü zaman DSÖ’ye göre bu acil bir durumdur. Bu kadın hastaneden çıkınca herhangi bir ücret ödememesi gerekiyor.” diye konuştu.
ACİL HASTAYI GERİ ÇEVİREN HASTANE KAPATILIR
Özel hastaneler acil durumda kendisine başvuran bir hastayı “yerim yok, senin sosyal güvencen yok, benim doktorum yok” gibi gerekçelerle geri çeviremeyeceklerini belirten Demir, “Hem Başbakanlık Genelgesi hem Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmenliğinde bu durum açıklanmıştır. Bir hastane kendisine acil olarak başvuran bir hastayı geri çevirirse ve bu durum bir yıl içinde dört defa tekrarlanırsa o özel hastanenin ruhsatı iptal edilir” dedi.
TAAHHÜTNAME İMZALATARAK HASTALARDAN PARA ALIYORLAR
Özel hastanelerin kendilerine acil olarak başvuran hastalara bir taahhütname imzalatarak hukuksuz bir şekilde hastalardan fazla ücret aldığını dile getiren Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Başkanı Demir, “Özel hastanelerin baskısıyla Nisan ayında sağlık uygulamaları tebliğine yeni bir tanım girdi. Bir kişi acil bir durum için hastaneye başvurduğunda Özel hastaneler “Benim acil durumum sonlandı. Bana verilen sağlık hizmetlerinden fark alabilirsiniz. Bunu ödemeyi kabul ediyorum” diye bir taahhütname imzalatıyorlar. Bu taahhütnamenin kendisi Başbakanlık Genelgesine ve Acil Tedavi Hizmetleri Yönetmeliğine hem de anayasaya aykırıdır. Bu taahhütnameler daha hastalar acile ilk başvurduğunda imzalatılıyor. Hem de ileri tarihli bir şekilde imzalatılıyor” şeklinde konuştu.
BAKANLIKLAR, TAVŞAN KAÇ, TAZI TUT SİYASETİ İZLİYOR
Sağlık Bakanlığı ve SGK’nın hastanelerde hastalardan fazla olarak alınan fark ücretlerini bildiği halde görmezden gelerek hastaların mağduriyetinin artmasına sebep olduğunu söyleyen Demir, “Sağlık Bakanlığı ve SGK ‘Tavşan kaç, Tazı tut’ siyaseti izliyor. Bu mağduriyetlerin tamamını biliyorlar. Bir hasta mağdur olduğunda “Sen hastaneyi bana şikâyet et” diyorlar. Özel hastanelere gittikleri zaman “Siz uygulamanıza devam edin” biz göz yumacağız gibi bir siyaset uygulanıyor. Sadece 2011-2012 Nisan dönemine kadar ‘Fazla fark ücreti ve acil hallerde alınan ücret ile ilgili’ bize 1773 tane şikâyet geldi. 35 bine yakın şikayette Sağlık Bakanlığı ve SGK’ya yapılmış. Peki, bakanlık hangi hastaneyi kapatmış ya da hangi hastanenin ruhsatını iptal etmiş” dedi.
DEVLET TÜCCARLARIN YANINDA YER ALIYOR
Bir hasta Özel hastane bir hastadan haksız ve yersiz ücret aldığını öğrendikten sonra hastaneyi Sosyal Güvenlik Kurumuna şikayet etmesi halinde SGK’nın hastaneye para cezası verdiğini ancak hastadan alınan fazla paranın iadesi için hiçbir şey yapmadığına dikkat çeken Demir, “SGK, hastanın şikayetini araştırıp hastanın haklı olduğu ile ilgili delil elde etti. Ne yapıyor biliyor musunuz? Hastaneye para cezası uyguluyor. Ama hastadan alınan fazla paranın iadesi ile ilgili kılını bile kıpırdatmıyor. Devlet mağdur olan kişiye ‘Git borçlar kanuna göre dava aç’ diyor. Türkiye’deki yargılamaların sürelerini hepimiz biliyoruz. Yıllarca devam eden davalar var. Dolayısıyla vatandaşının hakkını, hukukunu koruması gereken devlet böyle yaparak tüccarların yanında yer alıyor” diye konuştu.
HASTALARIN MAĞDUR OLMAMASI İÇİN BU RAPORU HAZIRLADIK
Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Dilara Aydın, “Bizi bu çalışmaya iten sebep acil halin mevzuatta dar olarak yorumlanması ve hastanelerin bu tanımlama çerçevesinde kendilerine göre yorumlayarak hastaları mağdur etmesinden dolayı böyle bir rapor hazırladık. Derneğimize gelen şikâyetlerin çoğunluğu bu yöndedir” dedi.
HASTANELER EN FAZLA SİZDEN NE KADAR FARK ÜCRETİ ALABİLİR?
Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir, Hastanelere başvuracak kişilerin SGK’nın sitesinde yer alan Kesenek bölümüne bakarak hastanelerin en fazla kendilerinden ne kadar fark ücreti alabilecekleri hakkında bilgi sahibi olmaları halinde daha iyi bir sağlık hizmeti alabileceklerini ifade ederek şöyle konuştu: Sağlık Bakanlığına ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan baskılar sonucunda sitesinde(http://kesenek.sgk.gov.tr/OzelSHSBilgi/pages/shsSorgu.faces) Kesenek diye bir link oluşturuldu. Bu Kesenek linkindeki adrese bakıldığında hangi tedavi için hastanelerin ne kadar fark aldığı ile ilgili bilgiler yer alıyor. Bu bilgileri öğrendikten sonra sağlık hizmeti almak için hastanelere gidenler daha kaliteli, daha sıkıntısız hizmet aldıkları gibi fazla fark ücreti ödemek zorunda kalmazlar.