• DOLAR 32.462
  • EURO 34.781
  • ALTIN 2440.948
  • ...
 `Çin ve Rusya Bedel Ödemeli`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

PARİS
İslam ümmeti arasında mezhep bölücülüğü yaparak Müslümanları zayıf düşürmek isteyen odaklara kendi cephelerinden cevap geldi. Tunus ve İstanbul`dan sonra üçüncüsü Paris`te yapılan Suriye Halkının Dostları Grubu toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Esed’in arkasındaki güçlerin Çin ve Rusya olduğunu söyleyerek, bu iki ülkenin cezalandırması gerektiğini söyledi.

 

Clinton, Sizinle Açık Konuşuyorum Rusya Ve Çin’e Bedel Ödetelim
Türkiye`nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından temsil edildiği toplantıda konuşan Clinton, "Sizinle açık konuşuyorum. Rusya ve Çin, Esad rejiminin arkasında durdukları için hiçbir bedel ödemediklerine inanıyorlar. Bunu değiştirmenin tek yolu, burada temsil edilen tüm ülkelerin doğrudan ve acilen harekete geçerek, Rusya ve Çin`in bir bedel ödemesini sağlamasıdır. Çünkü bu iki ülke ilerlememizin önünü kesiyor. Artık buna tolerans gösterilemez" dedi.

Clinton, Cenevre`de kabul edilen kararların hayata geçirilmesi için de BM Güvenlik Konseyi`nden bir karar çıkarılmasını istedi. ABD Dışişleri Bakanı, Esad rejiminin söz konusu kararları uygulamaması halinde, BM Şartı`nın yedinci maddesinin işleme konması için çağrıda bulundu. Yedinci madde, ekonomik önlemlerden askeri güç kullanımına kadar birçok yaptırım içeriyor.

Hollande`dan Çözüm İçin Beş Şart
100`ün uzerindeki ülkenin temsilci gönderdiği toplantının açılış konuşmasını yapan ev sahibi Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise Suriye`deki durumun her geçen gün daha da kötüye gittiğine dikkat çekerek, "Suriyeli muhalifler kaderlerini ellerine aldılar. Bir çoğu ülkesini terk etti, ama yakında dönecekler. Bugünkü toplantının tek amacı olmalı. BM Güvenlik Konseyi`nin bu krizde sorumluluğunu almasını sağlamalıyız. Annan tarafından temsil edilen BM Güvenlik Konseyi`nin barış planının bir an evvel uygulanmaya konması. Herkes politik geçiş sürecini desteklemeli. Burada olmayanlara sesleniyorum. Bu kriz uluslararası barış ve güvenlik için bir tehdit oldu. Esad gitmeli, bu herkesin çıkarına. Birlikte çalışmak hepimizin yararına. Bir geçiş hükümeti kurulmalı" dedi.

Hollande toplantıdan beklenen sonuçları da beş başlıkta topladı:

1- Suriye`de işlenen suçları işleyenlerin uluslararası adalet önüne çıkarılması

2- Ekonomik ve mali yaptırımların uygulanması

3- Suriyeli demokratik muhaliflerin desteklenmesi

4- İnsani yardım

5- Uluslararası toplum Suriye halkının yanında olacaktır. Suriye`nin yeniden yapılandırılması için politik çözüm arayışlarının hızlandırılması

 

Esad’a Bir Darbe Daha
Konuşmanın ardından Hollande herkesi Suriye krizinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşuna çağırdı. Ardından söz alan Dışişleri Bakanı Laurent Fabius sözü davet ettikleri yerel muhalif temsilcilere verdi.

Davutoğlu: Baskı Artırılmalı
Toplantıda konuşan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye yönetimine yönelik uluslararası baskının artırılmasını isterken, Esad sonrası dönemin hazırlıklarına her alanda vakit geçirilmeden başlanması gerektiğini belirtti.

Davutoğlu, Suriye`deki çatışmaların sona erdirilmesi için etkili bir geçiş dönemi hükümetinin işbaşına gelmesinin gerekli olduğunu ifade ederken, Suriye Halkının Dostları Grubu`nun bir sonraki toplantısının New York`taki BM Genel Kurulu`nda yapması için çağrı yaptı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir