• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Anızı Saman Yapıp Satıyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Hasat mevsiminin en çok prim yapan ürünü saman oldu. Doğu Anadolu bölgesinde karın yerde fazla kalması üzerine başta Muş olmak üzere Van, Bitlis ve Bingöl illerinde saman kıtlığı yaşandı.

Saman kıtlığından dolayı bu illerden bulunan samancılar başta Diyarbakır ve Batman olmak üzere Güneydoğu Anadolu illerinde ürün kaldıran çiftçilerin yerde kalan saman ve saplarını tarladan aldılar. Samancılar tarladan aldıkları samanları kamyonlara yükleyerek Doğu Anadolu illerine götürüyorlar.

Bu durumdan faydalanan çiftçiler ve biçerdöverciler son teknoloji üretimi olan zirai araçları ile arazilerde kalan sapları samana çevirerek çevre illere satıyorlar. Ayrıca önce ki yıllarda sık sık yaşanan anız yangınları yaşanmaz oldu.

Doğu Anadolu illerine taşınan samanların karaborsaya düşebileceğini söyleyen vatandaşlar kış mevsiminde Muş, Van, Bitlis ve Bingöl illerinde samanın kilosunun 90 kuruş ile 1 lirayı bulacağı düşünülüyor.

Silvan`ın Aşağı Veysi (Veysika jéri) Köyünde samancılık yapan Ömer Varlık, bu yıl samanın geçen seneye göre çok az olduğunu belirtti. Varlık, Doğu Anadolu illerinde bu yıl yağmur az yağdığından ve karın da yerde fazla kaldığından dolayı saman kıtlığı yaşadığını ifade etti.


Yağmurun az yağması nedeniyle samanların ancak kendilerine yeteceğini ifade eden Varlık, \"Samanın fiyatı yüz ise kıtlıktan dolayı iki yüz lira oldu. Bizim samanlarımız bize yeter ancak buranın tüm samanları Muş tarafına da gitse onlara yetmez. Geçen sene samanlarımız vardı. Bu yıl bizim tarafta da yağmur yağmadığından bizimde fazladan samanımız yok. Diğer tarafın eksikliği olduğu için bizde arazide kalan anızlarımızı saman yapıp oraya gönderiyoruz. Bu tarafta da her yıl olduğu gibi saman yok ancak bize yetecek kadar olacak\" şeklinde konuştu.

Çiftçi Bilal Dolmaz ise \"Saman, geçen seneye göre daha çok değer kazandı. İşte görüyorsunuz kamyonlarla Muş ve Van tarafına saman taşınıyor. Bu yıl saplarda arazide kalmıyor. Saman fazla parada tutuyor ve millette bunu değerlendiriyor\" ifadelerini kullandı. (Masum Günaydın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir