• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Yün En Sağlıklısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN- Özellikle çocuklarını evlendirecek ebeveynlerin çeyiz hazırlarken olmazsa olmazları arasında yer alan yün yatak ve yorganlar, geçen onca zamana ve ilerleyen teknolojiye rağmen cazibesinden hiçbir şey kaybetmemiş.

Hazırlanacak yatak ve yorganlar için lazım olan yünü çeşitli yerlerden temin edip yıkanmış ve yıkanmamış olarak satışa sunan ve Van`da 7 yıldır yün satan Reşat Ülgen, yünleri temin etmelerinden satışa sunmalarına kadar geçen süreci anlattı.

Yedi yıldır Ağrı`dan gelerek Van`a yerleştiğini ve yün satarak geçimini sağladığını söyleyen Ülgen, kendilerine yün almaya gelenlerin genellikle çeyiz hazırlayanlar olduğunu dile getirerek, \"Bizi tercih edenler genellikle çeyiz hazırlayanlardır. Gençler, tecrübesi olanlar kadar bu işten anlamıyor. Tecrübesi olan insanlar özellikle yünü tercih ediyorlar.\" diyerek, gençlerin sağlıktan ziyade estetiğe önem verdiklerini söyledi.

Yerli Yün Daha Çok Tercih Ediliyor
Yünlerin genellikle köylerden, Çaldıran`dan ve Muradiye`den temin edildiğini, zaman zaman da yurtdışından ithal olarak yün getirttiklerini dile getiren Reşat Ülgen, yerli yünlerin ithal yünlerden daha fazla tercih edildiğini dile getirdi.

\"Yünleri yıkanmış ve yıkanmamış olarak satıyoruz. Kalitesine ve yıkanma durumuna göre yünlerin fiyatı da değişiyor. Yün fiyatları 4 TL ile 7,5 TL arasındadır. Yünlerin yanında zaman zaman talep olduğundan elyaf ve silikon da satıyoruz. Fakat ben bunları satmama rağmen en sağlıklı olanın yün olduğunu ve satın alacaklara yün tavsiye ettiğimi söyleyebilirim.\" dedi.

Ülgen, yünün sağlık açısından daha doğal olduğunu dile getirerek, \"Bazen sırtı, beli ağirdığı için yıkanmamış yünü ilaç olarak kullananlar gelip bizden yarım kilo veya bir kilo yıkanmamış yün alıyorlar. O yünü ağrıyan bölgenin üzerine bağlıyorlar.\" ifadelerini kullandı.

Şu anda işlerinin iyiye doğru gittiğini de söyleyen Ülgen, depremden dolayı herkes gibi kendilerinin de etkilendiğini ancak geçen zamanla birlikte işlerinin iyiye doğru gittiğini söyledi. (Mahmut Aytekin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir