• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Yağışlar Tarlaları Vurdu Çiftçiler Perişan
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Dün akşam saatlerinde aniden bastıran dolu yağışı ekinlere büyük zarar verdi.Bugüne kadar böyle bir dolu görmediklerini belirten çiftçiler, mağdur durumda olduklarını ifade etti. Sigortalarının olmadığını dile getiren çiftçiler, gördükleri zarar nedeniyle devletten destek beklediklerini söylediler.

 

Yağan doluların adeta buz barçaları gibi olduğunu belirten Mücahit Bayok, doludan kurtulmak için derme çatma tahtaların altına sığınıp yaklaşık 40 dakika beklediklerini ifade ederek \"Dolunun vurduğu mahsuller kırılıp düşüyordu. Dakikalarca mahsulümüzün heba oluşunu seyrettik\" şeklinde konuştu.

 

Çiftçiler: 30 - 40 Bin Lira Zararımız Var
30 dönüm tarlaya sebze ve karpuz ektiğini belirten Ahmet Can, \"Tüm mahsulümüz heba oldu. Adeta tarlanın kökü kazındı. Yapacak bir şeyimiz yok, tüm emeğimizi buraya vermiştik. Ama şimdi elde avuçta bir şey kalmadı. Devlet büyüklerimizin bizi sahipsiz bırakmamasını istiyoruz. 3 aylık emeğimiz 40 dakikada yok oldu.\"

 

Lice`den ailesiyle birlikte Bingöl`e geldiklerini söyleyen Seyfettin Taşar, ailesiyle birlikte tarla başına diktikleri çadırda kaldıklarını söyledi. 3 aydır tarlaya emek verdiklerini belirten Taşer, \"Yaklaşık 40 dönümlük arazide ekim yaptım. 4 aile sadece Lice`den geldik. Benim gibi onlarca insan burada mağdur oldu. Yağan dolu tüm mahsulümüzü götürdü. Allah`ın dediği olur, buna itirazımız yok. Mağduriyetimiz büyük, altından kalkamayız. Devletimizden bize sahip çıkmasını istiyoruz\" dedi. Taşer, her çiftçinin ortalama 30 - 40 bin lira zararının olduğunu söyledi.

 

Adana`dan fide getirdiklerini belirten Selahattin Taşar, fidelerin tanesinin maliyetinin 25 kuruş olduğunu söyledi. Aileleri ile birlikte tarla işleri yürüttüklerini belirten Taşar, eve dönecek maddi imkanlarının dahi kalmadığını belirterek yetkililerden yardım istedi.

 

Enver Demir isimli çiftçi ise tüm umutlarını bu tarlalara bağladıklarını ifade ederek şöyle konuştu:
\"Takdir-i İlahi yağan dolu neticesinde mahsulümüzü yitirdik. Bu saatten sonra yapacak bir şeyimiz yok. Ancak devletten yardım bekliyoruz. Vatandaş Devlet birbirini tamamlamalı. Devlet vatandaş için vardır. Biz zor bir dönemden geçiyoruz umarım devletimiz bizi sahipsiz bırakmaz\" dedi.
Ekinin tekrar ekilebilme şansının olup olmadığı sorusuna yanıt veren çiftçiler, \"Ekin işlenecek, bu saatten sonra olmaz ki artık. Fidelerin hepsi kırılmış durumda. Bu mahsul artık öldü, yapacak bir şeyimiz yok\" ifadelerini kullandılar.

 

Tarlalarının tarım sigortası kapsamında olmadığı için destek alamayacaklarını öğrendiklerini belirten çiftçiler, \"20 yıldır böyle dolu görmedik. Zaten böyle bir sigortanın olduğundan da haberdar değildik. Bu saatten sonra zararımız sigorta kapsamına da girmiyor.\" Çiftçiler, mağduriyetlerinin büyük olduğunu ve devlet yetkililerinden yardım beklediklerini ifade ettiler.(Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir