• DOLAR 32.574
  • EURO 34.997
  • ALTIN 2460.99
  • ...

İZMİR- Japon Tekstil İthalatçıları Birliği 11 firmayla Ege İhracatçı Birlikleri`ne çıkarma yaptı. Ege Bölgesi`nden Japonya`ya olan hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı, 2011 yılının Ocak - Mayıs döneminde 23,2 milyon dolar iken, 2012 yılının aynı döneminde 30,2 milyon dolar oldu. Hedef, Ege Bölgesi`nden Japonya`ya konfeksiyon ürünleri ihracatını 150 milyon dolara çıkarmak.

 

Ege Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler Japon Tekstil İthalatçıları Birliği ile yapılacak görüşmeler öncesindeki açılış konuşmasında, \"Amacımız, Türkiye ile Japonya arasındaki hazır giyim ticaretinin gelişmesine katkıda bulunmak. 2010 yılından beri Japonya ile olan ticari ilişkilerimizi geliştirmeye yönelik çalışmalar yapıyoruz ve bu kapsamda çok olumlu sonuçlar almaya başladık. 2012`nin ilk 5 aylık periyodunda Ege Bölgesi`nden Japonya`ya olan ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre 23,2 milyon dolardan 30,2 milyon dolara çıktı\" dedi.

 

Emre Kızılgüneşler, düzenlenen alım heyetlerinin sektörel ticaret heyetlerinin ihracatı olumlu etkilediğini belirterek şöyle devam devam etti:\" Japonların alım güçleri çok yüksek. Mayıs ayında yaptığımız Özel Nitelikli Japonya Alım Heyeti`nin üzerinden daha çok geçmeden Japon Tekstil İthalatçıları Birliği`ni ağırlamak bizim için çok güzel ve önemli bir gelişmedir. Yakın zamanda Japonya`yla aramızdaki ticari ilişkilerimizin artacağını, bunun da ihracat payımızın yansıyacağını düşünüyoruz. Japonlarla çalışırken sistemli ve titiz olmak gerekiyor. Özellikle sektörümüzde kaliteli üretim yapan Egeli firmaların bu piyasada avantajı büyük, çünkü Japonlar aldıkları kaliteli malların karşılığını da ödeyecek nitelikte.\"

Avrupa Pazarı Daraldı, Japon Pazarı Sektörümüz İçin Çok Önemli

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda, Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonunda, Ege Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği sekreteryasında düzenlenen etkinliklerin, ihracatı olumlu yönde etkileyeceğine dikkat çeken Kızılgüneşler, \"Avrupa pazarı, ihracatımız için daralıyor. İhracatçılarımızın mutlaka alternatif pazarlara ve hatta Euro dışında para birimlerine ihtiyaç var. Sektörel Ticaret Heyetleri kapsamında 3 yıldır İngiltere`ye, 2 senedir Japonya`ya gidiyoruz. 17-22 Temmuz tarihlerinde yine Japonya`ya bir Sektörel Ticaret Heyeti yapacağız. Türkiye`nin Japonya`ya hazır giyim ihracatı 2011 yılının ilk 5 aylık döneminde 22 milyon dolara ulaştı. Bu gibi faaliyetlerle ihracat rakamlarının artmasına katkıda bulunmayı, ihracatımızı artırmayı hedefliyoruz\" şeklinde konuştu.

Vergi Duvarı Kaldırılmalı

 

Sektörle ilgili pazar araştırması yapacaklarını da açıklayan Kızılgüneşler şöyle konuştu: \" Japonya pazarına bir kaç yıl içinde 150 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz. Avrupa Birliği`ndeki kriz uzun süre devam edecek. Bölgemize sıfırdan yeni pazarlar kazandırmamız gerekiyor. Son 2 yılda sağlanan üst düzey ilişkiler sayesinde Japonya pazarı ile sadece kentimize değil, bölgemize yeni pazar kazandırmış olacağız. Şu anda Japonya ile aramızda yüzde 8-12 arasında vergi duvarı var. Bunun ortadan kaldırılması için çalışıyoruz. Japonya`nın Türkiye`ye vergi koymasını gerektirecek bir konfeksiyon sanayisi yok.\" (Osman İçli-İLKHA)