• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Japonlar Türkiye`nin Risk Haritasını Çıkaracak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

JICA ile İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde pilot il seçilen Bursa`da `Risk yönetim esaslarının belirlenmesi` projesi başlatıldı.

Bursa Valiliği`nde yapılan toplantıda projenin esasları belirlendi. JICA heyeti, proje kapsamında Türkiye`ye vereceği destek için Bursa`da çalışmalar yapacak. Bursa Valisi Şahabettin Harput başkanlığında valilik binasında yapılan toplantıya, JICA`dan 6 Japon heyet ve Başbakanlık Afet Yönetim Merkezi görevlileri, Bursa AFAD İl Müdürü İbrahim Tarı da katıldı. Toplantıda yürütülecek projenin esasları belirlendi ve çerçevesi çizildi. Yürütülecek proje kapsamında Bursa`ya gelen JICA heyeti, 14 Temmuz 2012 tarihine kadar kentte hazırlık çalışması yapacak.

Dünyada alanında önemli bir kurum olan JİCA ile Türkiye`nin işbirliği içinde çalışmalarının yürüttüğüne dikkat çeken Vali Şahabettin Harput, "Ülkemiz özellikle deprem başta olmak üzere Japonya ve JİCA ile sürekli işbirliği, yardımlaşma ve dayanışma içinde bulunmakta. Bu süreçte deprem başta olmak üzere afete karşı alınması gereken önlemler konusunda teknik başta olmak üzere bilgi ve bilinç olarak JİCA ile İçişleri Bakanlığı arasında bir protokol imzalanmıştı. Bu süreçte kaymakamlar, belediye başkanları fen işleri müdürleri, ilgili uzmanlar karşılıklı olarak eğitime tabi tutulmakta." dedi.

BURSA PİLOT İL

Pilot il seçilen Bursa`da ise yeni bir eğitim projesinin başlayacağını aktaran Vali Harput, "Bu faaliyetler arasında bu gün Bursa ile JİCA arasında farklı bir faaliyet için Bursa`da bulunmaktayız. Özellikle JİCA`nın risk yönetim esaslarının belirlenmesi adlı bir projesi var. Öncelikle deprem odaklı olmak üzere diğer afetlere karşı risk yönetim esaslarının belirlenmesi amaçlanmakta. Bu tür risklere her an muhatap olması muhtemel ilimizde bu tür bir risk yönetim esaslarının belirlenmesi, geleceğe dönük alınması gereken tedbir ve uygulama kapsamında bize çok ışık tutacak ve meydana gelmesi muhtemel her türlü can ve mal kaybını da en aza indirecektir." şeklinde konuştu. Plan çerçevesinde Bursa`nın pilot il olarak seçildiğini aktaran Vali Harput, "Bu proje çerçevesinde yapılacak çalışmalarda Bursa`nın depremsellik ve diğer afetlerle ilgili bir risk haritası çıkarılacak. Buna yönelik yapılması gereken diğer çalışmalar da proje içinde yer alacak. Mali boyutu ise 3milyon TL`lik bir eğitim çalışması olacak." diye konuştu. Vali Şahabettin Harput, ayrıca Japonya ile işbirliği içinde Bursa`da bir Afet Eğitim ve Simülasyon Merkezi de kurduklarını ifade etti.

PROJE 3 YIL SÜREBİLİR

Japonya Afet Önleme ve Karşı Tedbir Programı Afet Yönetimi Departmanı Lideri Norihito Yonebayashi ise projenin süresi ve kapsamının daha sonra yapılacak çalışmalarla belli olacağını, çalışmaların 3 yıl sürebileceğini belirtti. Türkiye`ye ülkelerinde yaşanan nükleer sıkıntı sonrasında yapılan yardımlar için yeniden teşekkür eden Norihito Yonebayashi, proje kapsamında çalışma yapacakların Bursa`nın çok önemli olduğunu dile getirdi.

CİHAN
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir