• DOLAR 34.183
  • EURO 37.127
  • ALTIN 2972.75
  • ...
VAHÖP`ten Gündeme Dair Önemli Açıklamalar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Sanat sokağında yapılan basın açıklamasını Van Hak ve Özgürlükler Platformu (VAHÖP) adına Abdurrahman Eren okudu.

 

Kürt sorununun kısmi iyileştirmeler ile çözülemeyeceğini belirten Eren, \"Her gün kan ve gözyaşının aktığı bu coğrafyada sorunların ötelenmesi çözümden çok sorunları arttırdığı bilinmelidir. Roboski`de ölenler de, Dağlıca`da ölenler de ve Kandilde ölenler de bizim evlatlarımız. Daha fazla şiddet, daha fazla kan ve daha fazla gözyaşı bu ülkeye daha fazla barış ve huzur getirmeyecektir, Bitlis-Baykan yolunda, Van`da görev yaptıkları belirlenen iki öğretmenin ve izin dönüşü memleketi Yüksekova`ya dönen bir askerin kaçırılması bu savaşın gerçekten kardeşler arasında yaşandığının en canlı kanıtı\" ifadelerini kullandı.

 

Eren, kaçırılan iki öğretmenin serbest bırakılması gerektiğini dile getirerek, \"Hükümet, Kürt sorunu için ortaya koyduğu çözüm önerilerini somut zeminde artık daha fazla tehir etmeden bir an evvel pratiğe geçirmelidir. Hazırlanan yeni anayasa büyük bir imkan olarak kabul edilmeli ve bu zeminde kamuoyunun sesine kulak verilerek adil kardeşçe bir yaşam için tüm gerekenler yapılmalıdır\" dedi.

 

Şanlıurfa cezaevinde 13 mahkumun yanarak can vermesinin insanlık onurunu zedelediğini kaydeden Eren, \"Ülkemizde militarist, darbeci bir anlayışla inşa edilen cezaevleri ile ilgili sorunlara maalesef her gün bir yenisi eklenmektedir. Daha kısa bir zaman önce mahkumların taşınması sırasında yanarak can veren onca mahkum, cinsel tacizle karşı karşıya kalan çocuk mahkumlar, tek kişilik koğuşlarda tecrid edilen mahkumlar ve son olarak Şanlıurfa cezaevinde 13 insanın yanarak can vermesi, insanlık onurunu zedelemekle kalmamış büyük bir üzüntüye de sebebiyet vermiştir\" ifadelerini kullanarak cezaevlerinin, cezalandırma yeri değil, ıslah ve eğitim mektepleri olması gerektiğini dile getirdi.

 

Van`da üniversitede Şevval Sam`ın öğrencilerle yaptığı söyleşi sırasında başörtüsünü aşağılayıcı sözleri sarf etmesini Müslüman kamuoyunu derinden üzdüğünü belirten Eren, \"Şevval Sam şunu iyi bilmelidir ki, dünyanın her yerinde Müslümanlar inandıkları için örtünmektedirler. Çünkü başörtüsü Müslüman kadının şiarı ve Kuran`ın emridir. Asıl provakatif eylem Şevval Sam gibilerinin kamuoyunun önünde yaptığı bu tür talihsiz konuşmalardır. Bu bağlamda hak ve inanç özgürlüğü önündeki engellerin kalkması için gerekli değişikliklerin yeni anayasa ile güvenceye alınması ve keyfiyetin engellenmesi mutlak bir gerekliliktir\" diyerek başörtüsü yasağının bütün alanlarda serbest olması gerektiğini kaydetti.

 

Eren, Suriye`de Esad rejimi altındaki insanların toplu katliamlara maruz bırakıldığını, başta İslam ülkeleri olmak üzere tüm dünya ülkelerinin bu katliamlara sessiz kaldığını söyleyerek, \"Müslüman olarak etrafımızda yaşanan haksızlıklara sessiz kalamayacağız\" ifadelerini kullandı. (Fırat Arslan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir