• DOLAR 32.556
  • EURO 34.948
  • ALTIN 2440.38
  • ...

DİYARBAKIR - Dünya genelinde 100 ülkeden, kümelenme ve inovasyon alanında çalışan akademisyenler ve uygulayıcıların üyesi olduğu TCI Network`ün Akdeniz`de düzenlediği ilk konferans İzmir`de gerçekleştirildi. Türkiye`de ilk kez yapılan ve iki gün süren konferansta, \"Akdeniz Bölgesinde Ekonomik ve Sosyal Kalkınmanın İtici Gücü Olarak Kümelenme\" teması altında, çeşitli alanlarda ve sektörlerdeki başarılı kümelenme örnekleri tartışıldı, deneyimler paylaşıldı.

 

Swisotel`de İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) öncülüğünde TEPAV, Ege Üniversitesi ve Ege İhracatçı Birlikleri işbirliğinde düzenlenen, Kalkınma Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve UNIDO tarafından desteklenen konferans büyük beğeni topladı. TCI Network Yönetim Kurulu üyesi Alberto Pezzi, Galler Cardiff Üniversitesi`nden Prof. Dr. Philip Cooke, İsveç Lund Üniversitesi`nden Prof. Dr. Bjorn Asheim, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Tarık Sönmez ve Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme Ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl`ün ana konuşmacılar olarak yer aldığı konferans paralel oturumlar şeklinde gerçekleştirildi.

 

Havacılık ve uzay, mobilya, endüstriyel iklimlendirme ve soğutma, seramik kümelerinden Türkiye ve Avrupa`daki örneklerin aktarıldığı paralel oturumlar ilgiyle izlendi. Konferansın ikinci gününde ise Akdeniz Bölgesi`ndeki ortak kümelenme deneyimleri paylaşıldı, kümelenmenin sosyal kalkınmayla ilişkisi irdelendi. Karacadağ Kalkınma Ajansı uzmanlarından Hülya Özönen Akgül \"Kümeleri bir arada tutan bağ: Sosyal Sermaye, kümelenme için ön koşul mu yoksa kümelenmenin sonucu mudur?\" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Konferans sonunda değerlendirme yapan İZKA Genel Sekreteri Dr. Ergüder Can, İzmir`de kümelenme konusunda son dönemde yapılan çalışmaların bu konferansla uluslararası alana da taşındığını ifade etti.

 

TCI Network Yönetim Kurulu Üyesi Alberto Pezzi de yaptığı değerlendirmede, TCI`ın uzman ve akademisyenler tarafından kurulan uluslararası bir kuruluş olduğunu hatırlatarak konferansın kümelerin gelişimine destek sağlayan önemli bir adım olduğunu söyledi. Son yıllarda giderek popüler hale gelen kümelenmenin ekonomik açıdan önemini de dile getiren Pezzi, \"TCI ailesi geniş ve açık bir aile ve herkes bu aileye üye olabilir. Bu kadar çeşitli bir üyeliği olduğu için de mutluyuz. İzmir`de başarılı bir konferans gerçekleştirdik. Umuyorum ki İzmir, konferansta dile getirilen başarılı küme örnekleri ile kümelenme konusundaki çalışmalarını daha da ileriye götürecek\" diye konuştu.

 

TCI Network`ün 100 Ülkeden 3 Bin Üyesi Bulunuyor
Merkezi İspanya`nın Barselona kentinde bulunan TCI Network, tüm dünyadan kümelerin, kalkınma ajanslarının, bölgesel kalkınma üzerine çalışan uygulayıcıların, akademisyenlerin ve diğer ilgili kişi ve kurumların üye olduğu, kar amacı gütmeyen bir ağ kuruluş. 1998 yılında, bir grup uzman ve akademisyen tarafından kurulan TCI`ın bugün 100 ülkeden, yaklaşık 3 bin üyesi bulunuyor. Üyelerine rekabet edebilirlik, inovasyon ve kümelenme konularında bilgi ve iletişim desteği sağlamak, TCI`ın temel faaliyet alanını oluşturuyor. TCI Network, bugüne kadar 14 küresel konferans düzenledi. Akdeniz bölgesindeki ilk konferans İzmir`de gerçekleştirildi. ( Ayetullah Turgut - İLKHA )