• DOLAR 32.599
  • EURO 35.015
  • ALTIN 2453.035
  • ...

İSTANBUL - Türkiye turizminin önemli kuruluşları "Turizm sektöründe güç birliği" sloganıyla bir araya geldi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Türkiye Turizm Meclisi`nin İstanbul`da gerçekleştirilen ilk toplantısına başkanlık etti. Toplantıda konuşan Günay yeni birlik ile sektörün kamuoyunda daha dikkate alınacak bir konuma geleceğini ifade etti.

 

Günay, turizm sektörünün doğrudan ve dolaylı olarak 2 milyona yakın insana iş sağladığını belirterek, "Her yıl Mayıs ayında işsizlik düşer Türkiye`de, bunu da ekonomi birimlerimiz büyük bir sevinçle açıklarlar. Niye işsizlik düşer? Çünkü turizm sektörü devreye girer de onun için" dedi.

 

New York Times gazetesinde Mimar Sinan`ın eserlerinin yer ayrıldığını hatırlatarak, bu sayede Türkiye`nin sadece deniz kıyılarıyla değil, daha fazlasıyla da tanındığını aktaran Günay, BM Dünya Turizm Örgütü`nün raporunda Türkiye`nin 6. sıraya yükselmesiyle ilgili olarak sektör temsilcilerine "Bu sizin başarınız, teşekkür ediyorum. Türkiye`yi bir kriz döneminden başarıyla çıkardınız" şeklinde seslendi.

 

Ertuğrul Günay, turizm sektöründe dünyadaki yeni gelişmelere uygun, yeni stratejiler oluşturma ihtiyacı olduğuna dikkati çekerek, "Bu stratejinin belirlenmesinde, arkadaşlarımızın mutlaka kurumsal bir temsil yetkisi olmalıdır. Bugün bir imza attık, başlangıç yaptık. Türkiye Turizm Meclisi`nin bugün, burada temelini atıyoruz. Bizi bir araya getirecek olan çatı Türkiye Turizm Meclisi`dir" dedi.

 

Günay, turizm sektörü açıklama yaptığı zaman, ekonomik ve sosyal yaşamı yönetmeye çalışan bütün çevrelerin sektöre kulak vermesini sağlamaya çalıştıklarını kaydetti. Bugünkü birlikteliğin 3 ayda bir toplantı yapacağını ve hem geçmişle ilgili değerlendirme, hem de gelecekle ilgili önerilerle kamuoyunu bilgilendireceklerini söyleyen Günay, "Bugün Türkiye Turizm Meclisi`nin temelini attık. Yakın bir zamanda bunu gerçekleştireceğiz. Yasayla ya da hukuk çerçevesinde başka bir formülle. Yasa bu birlikteliği, kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşuna dönüştürebilir veya biz sektörü bir dernek çatısı, federatif bir yapı altında birleştirebiliriz" diye konuştu.

 

Türkiye Turizm Meclisi`nin başkanlığını her toplantıda bir sektör temsilcisinin yapacağını ve bu sektör temsilcisinin de toplantının sonuçlarını kamuoyuna açıklayacağını anlatan Günay, şunları söyledi: `Hem karşımda, hem de yanımda güçlü bir turizm sektörü görmenin verdiği güçle ve cesaretle sektörün taleplerini daha büyük bir başarıyla sonuca götürebileceğimizi umut ediyorum." (Garip Çevik - İLKHA)