• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Sıcak Havalara Dikkat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 



DİYARBAKIR - Universal Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Doktor Abbas Zülfüoğulları İlke Haber Ajansı`nda yaptığı açıklamada, özelde Diyarbakır`ın aşırı sıcağına karşı vatandaşların güneşe çıkmamalarını belirtirken, vatandaşların bol sıvı gıda almaları gerektiğine dikkat çekti.

Gündüz Saatlerde Dışarıya Çıkılmamaya Çalışılmalıdır

Doktor Abbas Zülfüoğulları Güneydoğu Bölgesi`nin yaz mevsiminde aşırı sıcak havaya maruz kaldığını söyleyerek, \"Bölgemiz diğer bölgelere göre daha yüksek sıcaklık yaşamaktadır, özellikle Diyarbakır ilimiz. Yazın özellikle sıcak günlerde gündüz saatlerde dışarıya çıkılmamaya çalışılmalıdır.
Diyabet hastaları ve böbrek hastaları için sıcak mevsimin ayrıca bir özelliği var. Aşırı su kaybından dolayı birde güneşte aşırı terleme olduğundan dolayı mümkünse ekstra su içmeleri gerekir. Normalde 2-3 litre su içme önerilir. Özellikle güneşli havada dışarı çıkmamaları gerekir. Bol bol sulu gıda tüketmeleri gerekir\" dedi.

Sıcak Havalarda Taze Ürünler Alınmalı

Yaz mevsiminde yaşlı ve çocuklarda sıklıkla ishal hastalığı baş göstermeye başladığını belirterek, \" Sıcak havalarda yiyecek, içecek gıdaların erken bozulmasından dolayı mümkünse taze ürünler almayı, dışarıda yemek yememeleri ve yedikleri yiyecekleri yıkadıktan sonra yemeleri gerekir. İshal gibi bir olayla karşılaştıklarsa özellikle yaşlı insanlar ve çocuklar muhakkak en yakın sağlık merkezine başvurmaları lazım ve de sıvı takviyesi falan yapılması çok önemlidir\" şeklinde konuştu.

 

Dâhiliye Uzmanı Doktor Abbas Zülfüoğulları özellikle diyabet hastalığı, kalp hastalığı ve hipertansiyon bulunan hastaların uzmanların çağrılarına dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayarak, \"Şeker hastaları için önemli bir olay hastalarda böbrek yetmezliği gelişebileceği için onun ekstra önlem alması gerekir. Günde en az 3 litre kadar su içmelidirler. Şekerli ürünler; özellikle kavun, karpuz tarzı gıdalar almamaları lazım. Bunlar hem şekeri artıracağından dolayı hem su kaybını artıracağından bir de ishal yapma etkisi var. Mümkünse onlardan kaçınmaları çok önemlidir. Güneşli vakitlerde dışarıda çıkmamaları akşam gezileri uygundur. Eğer dışarı çıkacaklarsa muhakkak ağaç altında gölge altında olması lazım, bunlar önemlidir.

 

Yüksek tansiyon ve kalp hastaları için önem arz ediyor. Hipertansiyon ve kalp hastalarında sıcaktan kaynaklanan sıvı kaybından dolayı kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı riski ya da hipertansiyon riski artabilir. Onların sıkı koruma altına almaları lazım. Normalde ayrı kontroller; ama eğer herhangi bir risk olursa herhangi bir baş ağrısı, mide bunaltısı, kusma o tür şikâyetler olduğunda muhakkak doktorlara gidilmesi ve durumun takip edilmesi gerekir. Onların özellikle güneşe çıkmamaları gerekiyor. Ama her şeyden önce bol bol su tüketmeleri ve yedikleri şeyi çok iyi dezenfekte etmeleri gerekmektedir \" ifadelerini kullandı.

 

Doktor Abbas Zülfüoğulları konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: \"Sıcak mevsimlerde mümkünse beyaz elbiselerin giyilmesi, çok kalın giyinmemeleri, erkekler için beyaz tişört veya gömlek yeterli olacak. Kapalı insanlarımız, hastalarımız olabiliyor. Mümkünse bu kardeşlerimiz güneşte fazla durmamalı. \" (Osman İçli / Ayetullah Turgut - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir