• DOLAR 32.588
  • EURO 35.043
  • ALTIN 2464.412
  • ...
BATMAN-Yeni Teşvik Sistemi 15.06.2012 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe girdi. Başbakan tarafından 05.04.2012 tarihinde kamuoyuna tanıtılan yeni Teşvik Sistemi, yatırımcılar açısından önemli değişiklikler getirirken ülkenin yerel, bölgesel ve küresel yatırım ortamının geliştirilmesine daha rekabetçi bir altyapı oluşturması bekleniyor.

Kalkınma planları ve yıllık programlarda öngörülen hedefler doğrultusunda tasarrufların katma değeri yüksek yatırımlara yönlendirilmesine, üretim ve istihdamın artırılmasına, bölgesel gelişmişlik farklılıklarının azaltılmasına, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesine yönelik olarak geliştirilen Yeni Teşvik Sistemi 19 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni Teşvik Sistemi İle Yeni Uygulamalar da Devreye Girecek
Yeni teşvik sisteminde genel, bölgesel ve büyük ölçekli yatırımların yanı sıra stratejik yatırımlar da destekleniyor. Genel teşvik kapsamında yapılacak yatırımlarda gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnasının yanı sıra Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak`ın da olduğu bölgede gelir vergisi stopajı desteği verilecek.

Gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası ve vergi indiriminin yanı sıra sigorta primi işveren hissesi ile birlikte sigorta primi desteği ve gelir vergisi stopajı desteği de verilecek. Bölgesel teşvik kapsamında daha önce bazı yatırım konularında asgari sabit yatırım tutarı 500 bin TL`nin üzerinde iken bu tutarı tüm yatırım alanları için 500 bin TL`ye indirildiği görüldüğü ve soğuk hava deposu hizmetleri için asgari 500 metrekare, seracılık faaliyetleri için de 5 dekar yeterli görülmüş.

Finansal kiralama yöntemiyle yapılacak yatırımlar da çeşitli şartlara bağlanmak suretiyle kabul edilebilecek. Kredi faiz desteğinden yararlanılması durumunda 900 bin TL`yi geçmeyecek şekilde faizin 7 puanlık kısmı devlet tarafından karşılanacak. Sigorta primi işveren hissesi desteği 10 yıl süreyle toplam sabit yatırım tutarının yüzde 50`sine kadar uygulanabilecek.

Organize Sanayi Bölgelerinde yapılan yatırımlar için bu süre 12 yıl olarak uygulanacak. Sigorta primi işveren hissesi ile birlikte sigorta primi desteği ve gelir vergisi stopajı desteği de verilecek. Bölgesel Teşvik Uygulamalarında yüzde 50 olarak belirlenen devletin yatırıma katkısı Büyük Ölçekli Yatırımlarda yüzde 60`a kadar çıkabilecek. Yatırım yeri tahsisi uygulamasına aynı şekilde devam edilecek.

On milyon TL`yi aşmayan teşvik başvuruları TSO`lar ile Kalkınma Ajanslarına da yapılabilecek.(Fatih Akgül-İLKHA)