• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Mahkeme: Taksim`in Yapısı Değişti, Cami Şart
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Uzun yıllardır tartışılan Taksim`e cami projesinde önemli gelişme yaşandı.

Akşam gazetesinden Bülent Şanlıkan`ın haberine göre, Şehir Plancıları Odası`nın İstanbul 1.inci İdare Mahkemesi`ne açtığı iptal davası reddedildi.

Kararda, "Bölgenin Müslüman nüfus yapısı değişti. 100 yıldır cami yapılmadı, ihtiyaç aşikar" denildi.

Mahkeme, kararında camiye vize gerekçelerini şöyle sıraladı:

- Taksim cami alanının öngörülen alan büyüklüğü ve parselin konumu büyük ölçekli bir mimari boyuta ulaşmıyor.

- Cami yapılması öngörülen yerde bir mescit yer alıyor. Tuvalet ile iç içe ve teneke minareli oluşu nedeniyle görsel olumsuzluk oluşturuyor.

Mimar Ahmet Vefik Alp`in, içinde camiyi de barındıran `Taksim Cumhuriyet Camii ve Dinler Tarihi Müzesi Projesi` projesi, Uluslararası Mimarlar Birliği Ödülü almıştı.

- Tüm önyargılardan uzak tarafsız bir gözlemle bilimsel veriler olarak proje kamu yararı açısından olumsuzluk oluşturmuyor.

- Müslüman nüfus yapısı Cumhuriyet döneminde önemli şekilde değişen ve yaklaşık 100 yıldır herhangi bir cami inşaa edilmediği gibi Taksim Kışlası içinde bulunan cami de yıkıldı.

- Bölgede cami sayısı yetersiz, Cuma günleri cadde ve sokaklarda ibadet ediliyor. Yörede cami ihtiyacı aşikar.

- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, yakın çevresindeki geleneksel mimari ve kentsel doku göz önünde bulundurularak hazırlandığını ve caminin meydandan ağımsız düşünülmesi gerektiğini ifade ediyor.

- Büyükşehir Belediyesi mahkemede verdiği savunmasında, `Dava konusu imar planı bölgede yaşayan halkın ve sivil toplum örgütlerinin yazılı ve görsel görüşleri alınarak, bilimsel-teknik ve hukuki alt yapısı ile birlikte meri koruma ve imar mevzuatına, planlama teknikleriyle kamu yararına uygundur` demişti.

- Kültür ve Turizm Bakanlığı `su maksemine zarar vermemek, civardaki mezbeleliği kaldırmak şartıyla sakınca yok` demiştir.

- Tesis olunan işlem hukuka uygundur.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir