• DOLAR 32.485
  • EURO 34.724
  • ALTIN 2406.774
  • ...
Avrupa`nın Yıldızları Bir Bir Dökülüyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İspanya`nın Avrupa Mali Kurtarma Fonu`nun kapısını çalmasının ardından gözler bu kez İtalya`ya çevrildi. Yaklaşık 2 trilyon Euro kamu borcu bulunan İtalya`nın batması halinde AB`yi de çöküşe sürükleyeceği seslendiriliyor. İtalya’nın sıcak para akışını sağlamak için sürekli daha yüksek faiz ödemesi gerekiyor. 12 Haziran Salı günü Roma hükümeti, 10 yıllık devlet tahvillerinin faizine yüzde 6.66 oranında güvence vermek zorunda kaldı. Yatırımcılar ise İtalyan devlet tahvillerini ellerinden çıkarmaya çalışıyor, kredi kaybı sigortası yaptıranların sayısı ise giderek artıyor. Yani sermaye ülkeden kaçıyor! Başbakan Mario Monti liderliğindeki İtalyan hükümetinin üzerindeki baskı da giderek büyüyor. Euro Bölgesinin dördüncü büyük ekonomisine sahip İspanyol hükümeti ise ülkesindeki çökmek üzere olan bankaları Brüksel’in yardımı olmadan kurtaramayacağını itiraf etmek zorunda kalmıştı. Avusturya Maliye Bakanı Maria Fekter, aynı yardıma İtalya’nın da başvurabileceğini ihtimal dışı görmüyor. Fekter, katıldığı bir televizyon programında, İtalya’nın öncelikle kendi çabası ile borç krizini aşması gerektiğini belirtti.

AB İtalya`yı hangi fonla kurtaracak?

Euro Bölgesinin üçüncü büyük ekonomisi İtalya da İspanya ile aynı yola başvurursa, bu Avrupa’yı kasıp kavuran borç krizinde yeni bir perdenin açılması anlamına geliyor. Ancak İtalya ve İspanya’daki malî sorunların benzerliği kadar, büyük farklılıklar taşıdığını düşünenler de var. Uzmanlara göre, İspanya’daki gibi patlayan bir emlak balonu söz konusu olmadığı için İtalya’da bir banka sorunu bulunmuyor.

İtalya’da hâlihazırdaki en büyük sorunu, 2012 yılında start verilen sıkı tasarruf tedbirleri nedeniyle ülke ekonomisinin daralması oluşturuyor. Uzmanlar, bunun somut boyutlarının önümüzdeki yıllarda da açıkça hissedileceğini belirtiyor. Ancak büyük soru şu: Avrupa Birliği İtalya`yı hangi fonla kurtaracak? Zira İtalya`nın kamu borcu 2 trilyon Euro`yu aşıyor.

İtalya Başbakanı riski reddediyor

Bu arada İtalya Başbakanı Mario Monti, ülkesinin malî yardım almak zorunda kalabileceği yönündeki iddiaları geri çevirdi. Monti, devlet borçlarının yüksek olduğunu kabul etmekle birlikte, "Ancak borçlanmadan bahsediyorsak diğer yanda İtalya`daki özel borçlar, diğer ülkelere göre çok daha düşük. İşletmeler ve hanelerin borcu da az" diye konuştu. Almanya Maliye Bakanı Schauble de, sıranın ülkesine geldiğini hesaba katarak,  "İtalya, Monti`nin yolunu izlerse tehlikeyle karşılaşmaz" diyerek, ortalığı yatıştırmaya çalışıyor.

İtalya`nın durumu kritik

İtalya, Avrupa Birliği`ni 2007`den bu yana etkileyen ekonomik krizden derin şekilde etkilendi. Ülkenin ekonomisi 2007-2011 arasında yüzde 6.76 oranında daraldı! İtalya`nın kamu borcu Gayri Safi Milli Hasılasının yüzde 116`sına ulaşmış durumda. Bu da 2 trilyon Euroyu aşan bir borç anlamına geliyor. Ekonomisini çöken Yunanistan`da bu oran yüzde 126. İtalya, 15 Temmuz 2011`den itibaren uygulamaya koyduğu kemer sıkma politikaları sonucunda 124 milyar Euro tasarruf yapmayı amaçlıyor.

 Yenimesaj

Bu haberler de ilginizi çekebilir