ÖSYM Sınav Güvenliği İçin Şirket Kuruyor
Üniversiteye giriş sınavında gündeme gelen şifre iddialarından sonra ÖSYM, sınav yapmak için kendisi bir şirket kuracak veya bir şirkete ortak olacak.
Yükseköğretime Giriş Sınavında ortaya çıkan ‘şifre’ iddialarından sonra ÖSYM kanununda köklü değişiklikler yapılacak. Sınav güvenliğinin sağlanması ve sınav maliyetlerinin düşürülmesi için ÖSYM kendi şirketini kuracak veya mevcut şirketlere ortak olacak. Bu şirketlerin mal ve hizmet alımları Kamu İhale Kanunu’ndan muaf tutulacak.
HÜKÜMET KARAR VERECEK
Buna göre, ÖSYM başkanlığı, sınavların tamamını veya bir kısmını kuracağı veya iştirak edeceği şirketler eliyle yürütebilecek. Şirket kurulmasına veya kurulu şirketlere iştirak edilmesine, yönetim kurulunun teklifi üzerine Bakanlar Kurulu karar verecek.
SİNYAL KARIŞTIRICI
Adaylar arasında adalet ve fırsat eşitliğinin sağlanması için sınav güvenliği ve gizliliğine dikkat çekiliyor. Bunun gerçekleştirilebilmesi için de sadece sınavların yapıldığı salonlarda değil; soruların hazırlandığı, basıldığı, dağıtıldığı, muhafaza edildiği binalarda da sınav öncesi ve sırasında ‘sinyal karıştırıcı’ ve benzeri diğer cihazlar kullanılacak.
6 AYDA İMHA EDİLECEK
Yeni düzenlemeyle ÖSYM’nin yaptığı sınavlarda kullanılan soru kitapçıkları ile cevap kağıtlarını saklama süreleri de düşecek. Buna göre soru kitapçıkları 1 yıl yerine 6 ay saklanacak. Cevap kağıtları ise 2 yıl yerine 1 yıl arşivde tutulacak. Bu sayede ÖSYM’nin saklama maliyetini düşürülecek.
İKİ YENİ BAŞKANLIK KURULACAK
ÖSYM’nin yeni görevlerini sağlıklı yürütebilmesi için de iki yeni başkanlık kurulması öngörülüyor. İlk defa yapılacak sınavları tanımlamak, sınav kabul koşullarını belirlemek , sınav takvimi oluşturmak gibi görevler için Dış ilişkiler ve İş Geliştirme Daire Başkanlığı kurulacak.
Başvuru merkezleri, sınav koordinasyonu, sınav personeli ve ücretlerinin belirlenmesi işleri için de Sınav Görevlileri Yönetimi Daire Başkanlığı oluşturulacak.
ÖSYM, yurtdışında yaptığı sınavlar için yine Bakanlar Kurulu kararıyla koordinatörlük açabilecek.
HOCALARA ÖZEL İZİN
Yapılacak bir diğer değişiklikle de soru hazırlama, denetleme ve değerlendirme konularında ihtisaslaşmış doçent ve profesör unvanlı öğretim üyeleri, üniversitelerinin muvafakati ile ÖSYM’de ‘aylıksız izinli’ olarak görevlendirilebilecek.
ARTIK ONLAR DA SINAV PARASI ALACAK
Yeni düzenlemeyle ÖSYM başkan ve yardımcıları kurulacak şirketlerde aktif sorumluluk üstlenecekler. Bu sorumlulukları karşılığında şirketten aylık ödeme alacaklar. Ancak bu ücret KİT yönetim kurulu başkan ve üyelerine ödenen miktarları geçmeyecek.
Ayrıca Başkan ve yardımcıları, daire başkanı, 1. Hukuk müşaviri, basın müşaviri, hukuk müşaviri, ÖSYM uzmanı ve uzman yardımcısı ile şube müdürlerine ‘sınav ücreti’ verilmeye başlanacak.
Aktifhaber