• DOLAR 32.582
  • EURO 35.019
  • ALTIN 2460.76
  • ...
Yılda 3 Kez Kan Verebilirsiniz!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - 14 Haziran Gönüllü Kan Bağışçıları Günü nedeniyle yazılı açıklama yapan Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü, gönüllü kan bağışçılarına ihtiyaç duyulduğu belirtilerek, güvenli kan ihtiyacının tamamının bu şekilde sağlandığına vurgu yapıldı.

Her 20 Saniyede Bir Kişinin Kana İhtiyacı Oluyor
Türkiye`de her 20 saniyede bir kişinin kana ihtiyacı olduğu anımsatılan açıklamada, \"Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de her yıl, ABO kan grubu sistemini bulan, Nobel ödüllü Karl Landsteiner`in doğum günü olan 14 Haziran tarihi, Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü olarak kutlanmaktadır. İstatistikler göstermektedir ki Türkiye`de her 20 saniyede bir kişinin kana ihtiyacı olmakta, her üç kişiden biri yaşamı boyunca mutlaka kana ihtiyaç duymaktadır. Bunun için de gönüllü kan bağışçılarına ihtiyaç duyulmakta, güvenli kan ihtiyacının hemen tamamı bu şekilde sağlanmaktadır Hasta yakınları yerine gönüllüden kan alınması tüm dünyanın önerdiği en güvenli sistemdir\" denildi.

Kan Vermek Kilo Yapmaz
Kan vermenin kilo yapacağı şeklindeki bilgilerin doğru olmadığı belirtilen açıklamada, \"Halk arasında bazen başkasına verecek kanım var mı, kan verirsem kansız kalır mıyım şeklinde endişeler de olabilmektedir Oysa bir erişkinin vücudunda dolaşan 5000 - 6000 mililitre kan varken, kan alma sırasında sadece 450 ml kan alınmaktadır ve taraftan kan vermenin kilo yapacağı şeklindeki bilgi de doğru değildir. 18-65 yaş arası, 50 kg üzerinde olan herkes önemli bir sağlık problemi yoksa yılda 2-3 kez kan verebilir\" ifadeleri kullanıldı.

Kan Vererek Sağlık Taramanızı Da Yapmış Olursunuz
Kan bağışının birçok yararının olduğu kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: \"Bir sağlık muayenesinden geçmiş olursunuz. Sarılık, AIDS, sifiliz gibi bulaşıcı hastalık taramaları yapılmış olur. Kan grubunuz belirlenir ya da teyit edilir. Kanınız yenilenir. Başkalarına yaptığınız katkıdan dolayı kendinizi iyi ve mutlu hissedersiniz. Bir gün önceden iyi uyunmalıdır. İyi bir kahvaltı yapılmalıdır. Fazladan sıvı içilmelidir.\"

Kan Ver Sağlıklı Kal
Kan verdikten sonra bolca sıvı tüketilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, \"Kan verirken, sakin olup zamanı eğlenceli hale getirilmesi faydalı olacaktır Daha önceki tecrübelerinizden iyi bir damarınız varsa hemşirelere onu gösterebilirsiniz Kan verme işlemi sonrası, verilen meyve suyu ve kek şeklindeki ikramı alarak bir süre dinlenmeniz uygun olacaktır. Kan verdikten sonra her zamankinden daha fazla sıvı alınması, en az 2 saat sigara içilmemesi ve kan alınan kolunuzla ağır kaldırılmaması önerilmektedir. Kendinizi kötü hissederseniz hemen olduğunuz yere oturarak, bir süre dinlenmeniz uygun olur. Ayrıca, kan vererek kurtardığınız 3 kişiyi düşünerek kendinizi mutlu edebilirsiniz. Bu anlamlı gün vesilesiyle tüm sağlıklı vatandaşlarımızı gönüllü kan bağışı yapmaya davet ediyor, sağlıklı kalmak istiyorsan kan ver muhtaç olduğunda bulabilmen için, sağlıklı iken kan bağışla sloganları ile herkese sağlıklı ve huzurlu günler diliyoruz\" ifadelerine yer verildi. (Furkan Bingöl - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir