Kıbrıs`ta 50 yılda 100 cami kapandı
Kıbrıs`ta 1950`lerde 300 olan cami sayısı şimdilerde 190`a düştü
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Din İşleri Başkanı Doç. Dr. Talip Atalay, "Kıbrıs`ı camiye boğdular" şeklindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, adada 1949 yılında 300 cami bulunurken, şu anda bu sayının 190`na düştüğünü söyledi.
Çukurova Üniversitesi Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezi’nin bu haftaki konuğu KKTC Din İşleri Başkanı Doç. Dr. Talip Atalay oldu.
‘Kıbrıs Vakıfları ve Eğitime Katkıları’ konulu konferansta konuşan Atalay, kayıtlarda Kıbrıs topraklarının yüzde 40’nın vakıf malı olarak görüldüğünü dile getirdi. Kıbrıs’ta vakıfların eğitime katkısının çok az olduğunu belirterek Sadece Lefke Vakıf Üniversitesi’nin vakıflar tarafından desteklediğini belirtti.
Birilerinin "Kıbrıs’ı camiye boğdunuz." şeklindeki söylemlerinin de gerçeği yansıtmadığını aktaran Atalay, 1959’da Kıbrıs’ta 300 cami varken şu anda 190 caminin bulunduğunu ifade etti. Din İşleri Başkanlığı olarak önemli sorunlarından birinin personelin niteliği olduğunu ifade eden Atalay, “Bizim kurumda çalışanların birçoğu en azından imam hatip mezunu olmalı. Ancak 250 personelden sadece 60 imam hatip liseli, 130’u ilkokul mezunu.” diye konuştu.
Konferansa `İlahiyat Fakülteleri Dekanları Toplantısı` için Adana’ya gelen 35 dekan ve çok sayıda davetli de katıldı.
Ajanslar