• DOLAR 34.226
  • EURO 37.917
  • ALTIN 2914.073
  • ...
Cuma Hutbesinde Peygamberimizin Vefatı Anlatıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Üç ayların üçüncü Cumasında Bingöl\'de camiler cemaatin yoğun katılımıyla dolup taştı. Bu hafta hutbelerde \'Hz. Peygamberin vefatının sahabe üzerindeki etkisi\' konusu ele alınarak, Hz Peygamberin (s.a.v) vefatından sonra onun getirdiği din dünya durdukça yaşayacak ve onun getirdiği kitap Kur\'an\'ı Kerim ve uyguladığı sünnetti insanları aydınlatmaya devam edeceği vurgusu yapıldı.

Karlıova\'ya bağlı Hacılar Köyü Camii İmam Hatibi Kutbettin Çiçek tarafından yazılan hutbede, \"Yüce Allah Kur\'an-ı Kerim\'de \'\'Her nefis ölümü tadacaktır sonunda bize döndürüleceksiniz\'\'(Ankebut Suresi 29-57) diyor. Bu ilahi ferman geneldir. Herkese şamildir. Kim olursa olsun ilahi icraat değişmez. Peygamberimiz (s.a.v) de bir can sahibi olduğu için o da Rebiyülevvel ayının 14.\'ünde çok sevdiği rabbine kavuşmuştur. Peygamberin (s.a.v) vefatı Sahabeleri derinden üzdü ve mateme boğdu. Öyle ki onun gerçekten ölüp ölmediğini sorarlar, Hz Ömer kılıcını çekerek Resulullah\'ın (s.a.v) ölmediğini ve onun öldüğünü söyleyenlerin kellesini uçuracağını söylemiştir. Hz Ali de ölüm haberi alınca bir köşeye çekilip oturmuş yerinden kalkamıyordu. Hz Osman ise dili tutulmuş konuşamıyordu. Hz Ebubekir de Resulullah\'in (s.a.v) ölüm haberini alınca evinden koşarak ve koşarken de \'Eyvah belim kırıldı\' diyerek doğruca Hz. Peygamberin (s.a.v) bulunduğu odaya girdi yüzünü açıp vefat etmiş olduğunu görünce gözlerinden yaşlar boşaldı ve dudaklarından şu sözler döküldü: \"Sana her şey feda olsun! Allah\'a andolsun ki, ölüme iki kere uğramayacaksın. Mukadder olan ölümü işte tattın, hayatta iken güzeldin, ölümünde de güzelsin.\'\' (İbn Sad (2. 256)\" diye buyurduğu hatırlatıldı.

Bilal Ezan Okuyunca Medine Yasa Boğuldu
Hz Ebubekir\'ın yaptığı konuşma sonrası şaşıran halkı teskin etmeyi başardığı anlatılan hutbede, \"Hz Ömer in söylediğini duyunca onu susturacak şu tarihi konuşmayı yaptı. \"İnsanlar! Muhammed\'e (sav) tapan bilsin ki, Muhammed (sav) ölmüştür. Allah\'a ibadet edenler onun diri ve ölümsüz olduğunu bilirler. Allah\'u Teâlâ buyuruyor ki, \"Muhammed ancak bir peygamberdir. Ondan evvel nice peygamberler gelip geçmiştir. O ölür veya öldürülürse siz gerisin geriye dönecek misiniz? Kim geriye dönerse Allah\'a bir zarar vermez. Allah şükredenlere mükâfatlarını verir\'\' (Ali-İmran Suresi 144) Peygamberin (sav) vefatı sahabe üzerindeki etkisi hayatları boyunca devam etmiştir. Onlardan Hz Bilal bu ayrılığa dayanamayıp Şam\'a gitmiştir. Hz Ömer\'in hilafetinde Medine\'ye gelince halkın ısrarı üzerine ezan okuyunca bütün sahabeler ağlamış, adeta Resulullah\'ın (s.a.v) devrini tekrar yaşamışlardı. Bilal\'in ezanıyla daha önce hiç ağlamadıkları şekilde ağladılar. Hz Ömer en çok ağlayandı Enes bin Malik de, \"Medine için Resulullah\'ın (s.a.v) Mekke\'den Medine\'ye geldiği günden daha güzel, daha yüce bir gün olmamıştır. Yine yürekleri daraltan en kederli günde, bu dünyadan göç ettiği gündür ki, o günden daha elemli bir gün olamaz.\' Kardeşlerim! Peygamberimiz (s.a.v) vefat etti fakat onun getirdiği din dünya durdukça yaşayacak ve onun getirdiği kitap Kur\'an-ı Kerim ve uyguladığı sünnetti insanları aydınlatmaya devam edecektir. Allah\'ım bizi o yüce Peygamber\'in yolundan ve sevgisinden ayırma ve kıyamet günü şefaatinden mahrum etme\" denildi. (Furkan Bingöl - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir