• DOLAR 34.471
  • EURO 36.418
  • ALTIN 2907.076
  • ...
Demirel Darbeleri Savundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TBMM tarafından oluşturulan Darbeleri Araştırma Komisyonu dün, Türkiye`deki dört darbeyi de yaşamış isim olan Süleyman Demirel`le görüştü. Darbelerin birinde devlet memuru, ikisinde başbakan ve birinde de cumhurbaşkanı olan Demirel, kendisini ziyaret eden araştırma komisyonu üyelerine ilginç açıklamalarda bulundu.

Demirel`in en çok merak edilen cevapları, kendisinin cumhurbaşkanı olduğu 28 Şubat darbesiyle ilgiliydi. Demirel, darbenin asıl muhatabı olan Erbakan`ın bugün hayatta olmaması ve cevap hakkının doğacağını düşünmeden "kimsenin itirazı olmadı" iddialarında bulundu. Oysa, Erbakan`ın o dönemlere müdahale edilememesi için gösterdiği mücadeleyi defalarca kamoyuna açıklanmıştı.

Darbelere karşı demokrasiyi savunmak için bugünkü siyasetçiler kadar güçlü olmadıklarını itiraf eden Demirel, yapılan hiçbir müdahalede ABD`nin etkisini olmadığını savundu. Demirel, derin devlet iddialarına da karşı çıkarak bir şekilde şu anki Ergenekon davasının aslında gereksiz olduğunu ima etti.

Dünkü komisyonun Başkanı Nimet Baş, Demirel`le yaptıkları kısa görüşmeden sonra "1960 ihtilali ve 1971 muhtırası ile birlikte önce alt komisyonumuz 60 ihtilalinden başlayarak sorularını yönelttiler. Devamında 1980 darbesi ve alt komisyonu üyeleri kendilerine soruları yönelttiler. En son 28 Şubat üzerinde bir değerlendirmeye başladık ama takdir edersiniz ki bu zaman çok kısıtlı bir zaman oldu. Sanıyorum bizim açımızdan tamamlanamadı." demişti.

O ZAMANKİ SİYASİLER GÜÇLÜ DEĞİLDİ

"Sayın Demirel, aynı zamanda demokrasiye, her zaman sahip çıkma iradesini çok güçlü olamayabileceğinden söz etti. `Belli dönemler vardır ki yani insanlar korkabilir, bu korkunun da anlaşılması gerekir` dedi. Dolayısıyla dönemlere göre bir değerlendirme yapmak gerektiğini ama bugünkü koşulların olmadığını dolayısıyla demokrasiye sahip çıkmak konusunda bugünkü kadar güçlü olmadıklarını, siyasilerin güçlü olmadığını söyledi."

28 ŞUBAT`I SAVUNDU

12 Mart darbesi için ilk kez "Solcular yaptı" ifadesini kullanan Demirel, Cumhurbaşkanlığı dönemine denk düşen 28 Şubat postmodern darbesi için "Yasal sınırlar içinde yapılmış bir eylemdir" nitelemesini kullandı.

"ÇİLLER`E GİDİN HER ŞEYİ ANLATIR"

Süleyman Demirel, 28 Şubat`ın da yasal sınırlar içinde gerçekleştirildiğini iddia ederek, kendisinin yasalar bağlı olduğunu ve bu süreçte kimsenin rahatsız olmadığını söylediği öğrenildi. Dönemin iyi hatırlanması gerektiğini dile getiren Demirel`in irticanın yükseldiği konusunda belgelerin çıktığını, tarikatların hızla arttığını ve ülkenin bölünme noktasına geldiğini, bunun da toplumda büyük rahatsızlık yarattığını ileri sürdüğü belirtildi. "Postmodern darbe sürecinde Tansu Çiller`e hükümeti kurma görevini neden verdiniz?" sorusuna Demirel, "Ben öyle uygun gördüm. Ben görev veririm ama meclis isterse kabul etmez. Daha sonra görevi Mesut Yılmaz`a verdim. Çiler ve Erbakan`ın güçleri yetseydi de güven oyu almasını engelleselerdi. Çiller`e gidin herşeyi anlatır" cevabını verdi.

Komisyon Başkanı Nimet Çubukçu’nun “28 Şubat’tan sonra bu yasak getirildi” şeklindeki hatırlatması üzerine ise Demirel, “Benim de anamın, bacmının hepsinin başı örtük. Başörtüsüyle hiçbir sorunum yok” diye cevap verdi. 28 Şubat’ın yasal sınırlar içinde gerçekleştirildiğini iddia eden Demirel, “28 Şubat darbe değildir. Erbakan MGK kararlarını imzaladı. Hatta tamim yayınladı. Uygulamalardan Tansu Çiller’in haberi var. Ben bilmiyorum, ona sorun” diye konuştu.

"BAŞÖRTÜLÜLER ARABİSTAN`A GİTSİN" SÖZLERİ

Demirel’e “Başörtülüler Suudi Arabistan’a gitsin” sözleri de soruldu. Demirel, “Benim sözlerim yanlış anlaşıldı. Türkiye’de hukuken başörtülü okumak yasak. ‘Bunlar okumak istiyorlarsa yasak olmayan Suudi Arabistan’a gitsinler’ dedim” cevabını verdi.

"DERİN DEVLET ARIYORSANIZ ASKERİYEDİR"

Demirel`e sorulan sorulardan biri de son zamanlarda çok sık kullanılan "Derin devlet" tanımlaması oldu. Bir tane devlet bildiğini onun da Türkiye Cumhuriyeti olduğunu dile getiren Demirel, derin devletin bulunmadığını öne sürdü. Demirel`in, "İlla bir derin devlet aranacaksa iktidarları deviren, halkın iradesini Meclis`i hiçe sayan kapatanlara bakın. Bunları kim yaptı? Ordu yaptı. Derin devlet, derin iktidar hükümetleri yıkan askeriyedir" dediği öğrenildi.

"MENDERES`İN FOTOĞRAFLARIYLA KORKUTUYORLARDI"

Darbelerin zararlarına değinen Demirel, “Darbe kötüdür. 1960 darbesi, 1971 muhtırası, 12 Eylül, bunlar yaşanmasaydı Türkiye çok farklı bir yerde olurdu. Darbelerden Türkiye çok zarar gördü. Bunların bir daha yaşanmaması gerekir. Siz onun için varsınız. Şu anda yaptığınız iş çok önemli. Eline silahı alan darbe yapamamalı” dedi. Komisyon üyelerinin “Peki o zaman neden darbelere karşı çıkmadınız? ” sorusuna Demirel, “Siyasetçi korkutulmamalı. Bize Adnan Menderes’in idam edildiği fotoğrafları gösteriyorlardı. 1971’de bana öyle yaptılar” cevabını verdi.

NEDEN GÖZ YUMDUNUZ?

Demirel, yapılan tüm müdahaleler için "Her defasında devletin bekası, seçimlerin yeniden yapılabilmesi için birçok şeye göz yumdum, katlandım" sözleriyle dile getirdi.

"ABD`NİN DARBELERDE ETKİSİ YOK"

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Demirel`in `Darbelerin içinde Amerikan etkisi olup olmadığına yönelik` bir soruyu "Kesinlikle yok" şeklinde cevapladığını aktardı.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir