• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Anadolu Yakası`na 2. Metronun Temeli Atıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ``Şu anda 82 kilometrelik raylı sistemi 1 milyon 372 bin insan kullanmakta. İnşallah 2014`e vardığımızda 5 milyon yolcu raylı sistemleri kullanacak`` dedi.

``Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe`` metrosunun temel atma töreninde konuşan Topbaş, tarihi bir gün yaşandığını ve törene katılanların şu anda tarihe tanıklık ettiklerini söyledi.

``Gelecek kuşaklar, bu metroyu kullanırken belki bizi hatırlamayacaklar ama biz insanlığa hizmet için yola çıktık`` diyen Topbaş, göreve geldiklerinden bu yana 52 milyar lira yatırım yaptıklarını, bu yatırımların 24 milyarının ulaşımla ilgili olduğunu anlattı.

Planladıkları ulaşım sistemlerini birer birer hayata geçirdiklerini kaydeden Topbaş, ``Şu anda 82 kilometrelik raylı sistemi 1 milyon 372 bin insan kullanmakta. İnşallah 2014`e vardığımızda 5 milyon yolcu raylı sistemleri kullanacak`` dedi.

Şehirde yaşayan insan sayısının 3 katı kadar şehirde insan hareketi olduğunu aktaran Topbaş, bu nedenle ulaşım sistemlerinin doğru kurgulanmasının çok önemli olduğuna işaret etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın talimatıyla üçüncü köprünün ihalesinin yapıldığını kaydeden Topbaş, ciddi anlamda toplu taşıma imkanı veren yatırımlara ağırlık verdiklerini, metrolarla ilgili yatırımların miktarının 10 milyar lira olduğunu aktardı.

Üsküdar-Ümraniya-Çekmeköy-Sancaktepe metrosunun 16 istasyonlu ve 20 kilometre uzunluğunda olacağını dile getiren Topbaş, hizmete girmesiyle bu metro hattının hizmete girmesiyle bölgenin trafik sorunun ciddi anlamda rahatlayacağını belirtti.

Topbaş, 20 kilometrelik hattın 38 aylık gibi rekor bir sürede tamamlanacağını belirtti.

Bu hattın bir özelliğinin de Kartal metrosunda olduğu gibi sistemin gerekirse makinistsiz de çalışabileceğini, gerektiğinde kendi başına yolcusunu alarak istasyonlara uğrayacağını, oradan da depolama alanına gideceğini ifade eden Topbaş, bunun dünyanın en ileri teknolojisi olduğunu bildirdi.

Kadir Topbaş, Kaynarca`ya kadar uzattıkları Kartal-Kadıköy metro hattının test sürüşlerinin tamamlanmak üzere olduğunu, onun da yakında hizmete gireceğini bildirdi.

Konuşmaların ardından Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Hüseyin Tanrıverdi ve Ekrem Erdem, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Boyraz ve Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem ile yüklenici firma Doğuş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Talu`nun da katılımıyla metronun temeli atıldı.

PROJENİN AYRINTILARI

20 kilometrelik metro hattının 38 ayda tamamlanması hedefleniyor.

Anadolu yakasının ikinci metro hattı olacak Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe metrosunun raylı sistem hattının tamamı yer altı tüneli şeklinde yapılacak. Metro hattı 564 milyon avroya mal olacak.

Kadıköy-Kartal metro hattında olduğu gibi Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy hattının tamamında güzergah ve depo sahası trenlerin hareketi sürücüsüz olacak şekilde yapılacak.

Marmaray projesi ile Üsküdar istasyonunda, metrobüs hattı ile Altunizade istasyonunda, Bostancı-Dudullu metro hattı ile Dudullu istasyonunda proje çalışması devam eden hat tamamlandığında entegrasyon sağlanacak.

Hat, 20 kilometre ve 16 istasyon, depo sahası ve depoya bağlanan 2 bin 750 metre bağlantı tünellerinden oluşacak. Hatta 126 vagon hizmet verecek. Depo sahasının inşası da bu iş kapsamında yapılacak. Metro hattı 38 ay gibi rekor sürede tamamlanacak. Metro tamamlandıktan sonra Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe arası 24 dakikaya inecek. Hat, Marmaray Üsküdar istasyonu ile entegre olarak başlayacak ve Alemdağ Caddesi ile Şile Yolu Kavşağı yakınlarında son bulacak.

Söz konusu metro hattında Üsküdar, Fıstıkağacı, Bağlarbaşı, Altunizade, Kısıklı, Libadiye, Çarşı, Ümraniye, İnkılap Mahallesi, Çakmak, Ihlamurkuyu, Altınşehir, Lise, Dudullu, Toplu Konutlar, Çekmeköy ve Sancaktepe istasyonları yer alacak.

Çekmeköy-Sancaktepe`den yolculuk süreleri, Üsküdar 24, Kartal 59, Yenikapı 36, Taksim 44, Hacıosman 68, havalimanı 68, Olimpiyat Stadı 78 dakika olacak.

AA
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir