• DOLAR 35.473
  • EURO 36.528
  • ALTIN 3072.89
  • ...
Dünya Çevre Günü Van`da Kutlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - `Dünya Çevre Günü` Van`da da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Hüsrevpaşa İlköğretim Okulu`nda bir program düzenlendi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Taha Al, `Dünya Çevre Günü` sebebiyle ortaöğretim kurumları arasında düzenlenen kompozisyon ve resim yarışmasında dereceye giren öğrencilerle birlikte Van Valisi Münir Karaloğlu`nu makamında ziyaret etti.
 
Düzenlenen programda ödüllerini alan öğrenciler, bu kez Vali Karaloğlu tarafından da çeşitli hediyelerle ödüllendirildi. Resim yarışmasında birinci olan Özel Taha Rehabilitasyon Merkezi`nde eğitim gören engelli öğrenci Meral Avcı, kompozisyon yarışmasında birinci olan Atatürk Lisesi öğrencisi Ruken Özcan, ikinci olan Anadolu İmam-Hatip Lisesi öğrencisi Ayşe İnci, üçüncü olan Anadolu İmam-Hatip Lisesi öğrencisi Emine Canbay`ı elde ettikleri başarılardan dolayı `tebrik` etti.
 
İl Müdürü M. Taha Al, Van`da düzensiz bir şekilde depolanan ve çevre kirliliği oluşturan atıkların geri dönüşümü için gerekli olan Katı Atık Tesisleri`nin kurulması için Vali Münir Karaloğlu`nun önemli desteğinin olduğunu belirterek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından önümüzdeki günlerde bununla ilgili ihalenin yapılacağını söyledi. Dünya Çevre Günü sebebiyle yapılan etkinlikler hakkında, İl Müdürü Al`dan bilgi alan Vali Karaloğlu, toplumun çevreye bakışı ile ilgili bir değerlendirme yaptı.
 
Çevreyi hep beraber koruma zorunlulukları olduğunun altını çizen Karaloğlu: "Çevre olmazsa olmazımız. Çevre sadece bize lazım değil. Daha çok bizden sonraki nesillere lazım. Bu emanete sahip çıkıp bizden sonraki nesillere bırakacağız. Onlar da yine temiz havada, temiz suda ve temiz toprakta yaşamlarını devam ettirsinler" dedi.
 
Van`ın çevre sorunlarının olduğunu, bunun için de önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Vali Karaloğlu, şunları kaydetti: "Hala Van Denizi`ne dereler vasıtasıyla katı atık bırakılıyor. Vatandaşımız bu konuda duyarsız. Konuyla ilgili duyarlılığı artırmamız lazım. Elindeki pet şişeyi, naylonu, araba lastiğini dereye bırakıyor. Dere taşınca Van Denizi`ne götürüyor. Van Denizinin tabanı şu anda çöplük alanı gibi. Biliyorsunuz bir petin doğada yok olma süresi 110 yıl. Bu; çok uzun bir süre. Onun için sizin, yetişen neslin çevre konusunda duyarlı olması önemli. Tabii ki çevre ile ilgili yapılması gerekenleri yaparız da, toplumu duyarlı hale getirmezsek yaptığımız çalışmaların da bir manası olmaz. Düzenli çöp depolama alanı yapılabilir ama atıkları ayrıştırmadan oraya gönderirsek, orada işimiz çok zorlaşır. Onun için artık evden kâğıdı, camı, organik çöpü ayırmamız lazım. Niye? Bizim çöp diye baktığımız birçok şey aslında ekonomik birer değer. Atık diye baktığınız birçok şey aslında geri dönüşümle tekrar ekonomiye kazandırılabilir. Böylelikle de daha az tüketim yapmış olursunuz. Mesela kâğıdı üç defa, dört defa geri kazanırsanız doğadan daha az ağaç kesilmiş olur. Yeşillik daha fazla muhafaza edilmiş olur. Bir metali birkaç kez kullanabilirseniz, çevreye daha az zarar vermiş olursunuz.
 
Onun için geri dönüşümü de hızlandırmamız lazım. Geri dönüşümü hızlandırmak için de mutlaka çöpü ayrıştırarak toplamamız gerekir. Düzenli depolamamız gerekir. Bunların hepsi birbirine bağlı şeyler. İnşallah Türkiye bu noktaya doğru gidiyor. Van`da arıtmaya yönelik, katı atık depolamaya yönelik güzel çalışmalar var. İnşallah en kısa zamanda onun sonuçlarını da alırız." diye konuştu.
(Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir