• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
KCK saldırı için `biz yapmadık` dedi, ama...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber / İstanbul

Tunceli`nin Pülümür ilçesinde girdikleri çatışma sonucu öldürülen PKK`lılar için Yüksekova’da dün bir gösteri yapıldı. Çıkan olaylarda polisle çatışan göstericiler daha sonra Mustazaf-Der’e taş ve molotoflarla saldırdı. Saatlerce süren saldırıda derneğin başkan yardımcısı Ubeydullah Durna şehid edildi.

Olaylardan bir gün sonra PKK/KCK’dan olduğu iddia edilen bir açıklama geldi. Bir internet sitesinde yayınlanan açıklamada, olaylar “Kirli bir oyun” olarak değerlendirildi. Verilen habere göre, yapılan açıklamada seçimler öncesi “çeşitli güçlerin tehlikeli planlar sahneye sürmek istediğine” dikkat çekildi.

OLAY PROVAKASYONDUR

Haberde, sinsi bir oyunun olduğu ifade edilerek: “Seçimlere bir ay gibi bir süre kalırken, çeşitli güçlerin tehlikeli planları sahneye sürmek istediği görülmektedir. Kürt halkına, demokratik Kürt siyasetine ve özgürlük hareketine yönelik sinsi oyunlar tezgahlanmak istenmektedir” denildi. Olaydan tam olarak haberdar olmadıklarının ifade edildiği yazıda, provokasyonun olduğu iddia edilerek olay için Kaygı uyandırıcı ifadelerine yer verildi. Açıklamada  “Burada halkımız her zamanki gibi demokratik tepkilerini ortaya koyarken, bilinmeyen bir sebeple silah sıkılmış ve bir can kaybı yaşanmıştır. Şuan itibariyle olayın oluş biçimi ve nedenleri hakkında detaylı bilgimiz olmamakla birlikte burada bir provokasyon girişiminin sahnelendiği kesindir. Kaygı uyandırıcı, endişe verici bu olay, kirli güçlerin bir tezgahı olup Hareket olarak asla bizim tasvip etmeyeceğimiz bir durumdur” görüşüne yer verildi.

SALDIRI KABUL EDİLEMEZ

Mustazaf Der ile karşılıklı olarak bir sorunun yaşanmamasına çaba harcandığı ifade idilen açıklamada, Mustazaf Derneği ve çevresiyle karşılıklı olarak şimdiye kadar herhangi bir sorun yaşanmamasına özen gösterilmiştir. Bizim bu çevreyle kesinlikle şiddete dayalı sorun yaratacak bir yaklaşımımız olamaz ve bu tür davranışları biz kabul edemeyiz. Böylesine kritik, hassas bir süreçte ve hem de seçim arifesinde gelişen bu olaylar kendiliğinden olmayıp bazı güçlerin bilinçli olarak tertipleyip tahrik ettiklerini düşünmekteyiz. Böyle bir olayın yaşanmasına neden olanları açığa çıkarmak, yaşanan oyunları bozmak ve sonuçsuz bırakmak için herkesin son derece dikkatli ve duyarlı olması gerekmektedir” denildi.

“DERNEĞE YÖNELİK BİR KARARIMIZ YOK”

Açıklamada yine Mustazaf Der’e “biz yapmadık” ilanıyla beraber yaşanan bu olayı çözümleme çağrısı da yapıldı ve, “değişik Kürt çevreleriyle yakınlaşma ve ortaklaşmanın yaşandığı böyle bir dönemde sanki Kürtler arası bir çatışma varmış gibi bir hava yaratmak isteyenleri boşa çıkarmak önemli olacaktır. Bu açıdan biz özellikle tüm halkımızın, kamuoyunun ve de Mustazaf Derneği çevresinin şunu bilmesinde yarar görüyoruz. Bizim bu çevreye dönük herhangi bir yönelim yapma kararımız olmadığı gibi bu tür girişimleri de yanlış ve tehlikeli buluyoruz. Çünkü bu tür girişimler Kürt halkına ve özgürlük davasına değil, Kürt halkına düşman olanların çıkarına hizmet edecektir. Bu nedenle biz tür olayların kesinlikle karşısındayız. Biz yaşanan bu olayı bu çerçevede ele alıp çözümlemek ve derinleşmesini önlemenin önemli olduğunu düşünüyoruz. Aynı tutumun Mustazaf Derneği çevresi tarafından da geliştirilmesini beklemekteyiz” denildi.

DAHA ÖNCE DE BENZER AÇIKLAMALAR YAPILMIŞTI, AMA…

Mustazaf-Der Yüksekova şubesine yapılan saldırı ilk değil. Daha önce onlarca kez dernek binasına saldırı düzenlendi, dernek binası ateşe verildi ve dernek üyeleri linç edilmek istendi. Ayrıca Mustazaf-Der’in başka şubelerine de yine malum grup tarafından saldırılar olmuş ve bu saldırılar sonrasında da olayları kınayan ve kabul etmediklerini belirten açıklamalar yapılmıştı. Yapılan bu tür açıklamalara rağmen saldırıların devam etmesi akıllarda soru işaretleri bırakırken, PKK’nın açıklamayı yaptığı saatlerde bile, Yüksekova’ya taziye için giden araç konvoyuna saldırıların yapılması da bir çelişki olarak yorumlandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir