• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Van`da Hayat Normal Değil
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Dün sabahın erken saatlerinde Zübeyde Hanım Caddesi, Şoförler Cemiyeti binası civarında bulunan hasarlı bir binanın yıkımı sırasında çökme meydana geldi. O sıralarda çöken binanın yan tarafından bulunan fırında çalışan 5 işçi olayda yaralandı.
 
Van Depremzedelerle Dayanışma Derneği (Vandep-Der), olay üzerine bugün saat 13.30`da yıkılan binanın önünde bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını Vandep-Der adına Handan Tunç okudu.
 
Tunç, Van`da hayatın normal olmadığını belirterek, "Yaşadığımız iki büyük depremden sonra geriye, yıkılan hayatlar, dağılan aileler, kaybolan eğitim ve öğretim, daha kötüye giden bir sağlık sistemi dışında büyük bir açık hava şantiyesine dönen bir Van kaldı" dedi.
 
Yıkım işlemlerinin öncelerin ihale yoluyla özel şirketlere devredilmesi sonucunda bina sahiplerinin adeta kendi kaderlerine terk edildiğini vurgulayan Tunç, yapılan her yıkımın yeni bir yıkıma davetiye çıkardığını ifade etti.
 
Depremin üzerinde 8 ayın geçtiğini hatırlatan Vandep-Der başkanı Handan Tunç, buna rağmen hasarlı binaların halen yerinde durduğunu ve tehlike saçtığını söyleyerek, "Ağır hasarlı binalarda her hangi bir ikaz levhası dahi bulunmamaktadır. Benzer bir şekilde dün burada yaşadığımız gibi, yıkım esnasında gereken güvenlik önlemleri dahi alınmayarak, bir an önce binadan kurtulma mantığı ile bir yıkım işlemi gerçekleşmiş ve binanın çökmesi sonucu 5 vatandaşımız ölümden dönmüştür" İfadelerini kullandı.
 
Yapılan yıkım çalışmaları ile ilgili her hangi bir yetkilinin açıklama dahi yapmamasını eleştiren tunç, yıkım işlemlerini gerçekleştiren firmaların maliyetten kaçınmak adına basit iş makineleri kullanıldığına işaret etti.
 
Devletin bu konuda ilk sorumluluk derecesine sahip olduğunu bildiren Tunç, oluşabilecek bütün olumsuzluklardan yetkililerin sorumlu olduğunu dile getirdi.
 
Tunç yetkililere de çağrıda bulunarak, "Acilen, yıkım çalışmalarının ilgili meslek örgütlerinin denetimine açılmasını, halen yıkım bekleyen binalarla ilgili uyarı levhalarının asılmasını, yıkım işlemlerinin, yeterli sayıda personel ve profesyonel iş makinelerince yapılması gerekmektedir" İfadelerini kullandı. (Fırat Arslan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir