• DOLAR 34.494
  • EURO 36.431
  • ALTIN 2909.685
  • ...
SON DAKİKA
`Zincirler Kırılsın, Ayasofya İbadete Açılsın`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şükrü Gündüz / Doğruhaber


İstanbul’un fethinin 559. Yılında fethin sembolü Ayasofya camisi 78 yıldır ibadete kapalı. Bu duruma tepki gösteren STK’lar, siyasi parti temsilcileri ve kanaat önderleri Ayasofya’nın ibadete açılması için hükümetin ivedilikle harekete geçip bu ayıba son vermesi gerektiğini ifade etti. 78 yıldır ezana ve Kur’an’a hasret bir şekilde bekleyen Ayasofya’nın bir an önce ibadete açılması gerektiğini ifade eden Marmara İnsani Hak ve Özgürlükler Platformu Başkanı Cemal Çınar Hoca, “Bütün dünya Ayasofya’yı biliyor. Yüzyıllar boyunca ibadete açık bir yer ibadete kapatılmıştır. Birçok şey için referandum yapılmak isteniyor. O zaman Ayasofya açılsın mı, açılmasın mı, diye referandum yapsınlar. Halka sorsunlar, halk buna ne diyecek” dedi.


AVRUPA’YI RAZI ETMEK İÇİN AYASOFYA İBADETE KAPATILDI
Ayasofya’nın ibadete kapalı olmasının dini ve siyasi boyutları olduğuna dikkat çeken Cemal Çınar Hoca, “Dini açıdan mescitlere kilit vurmanın vebalini “Allah’ın mescidlerinde O’nun isminin anılmasını engelleyen ve bunların yıkılmasına çalışandan daha zalim kim olabilir?” şeklindeki ayeti kerime bize haber veriyor. Bunun üzerine başka bir söz söyleyemeye gerek yok. Ancak dünya çapında halkın inançlarını yaşaması, kişilere ve kurumlara bu kadar özgürlüklerin verildiği ve özgürlüklerden bahsedilen bir asırda Müslümanların çoğunlukta olduğu bir ülkede yüzyıllarca içinde Allah’a ibadet edilen bir caminin Avrupa’yı razı etmek için kapısına kilit vurulması kadar büyük bir gaflet olmaz” diye konuştu.


AYASOFYA, FETİH RUHUNUN ESARET ALTINDA OLUŞUNUN DELİLİDİR
“Ayasofya İstanbul’un fethinin sembolüdür. Ayasofya’nın ibadete kapalı olması fetih ruhunun esaret altında oluşunun delilidir” diyen Cemal Çınar Hoca, “Maalesef birçok İslam ülkesinde ciddi çelişkiler var. İslam ülkelerinde gayri Müslimlere haklar verilip bu haklar her geçen gün genişletilirken Müslümanların kendi özgürlük alanları kısıtlanıyor. Ayasofya sıradan bir cami değildir. Hiçbir yerde yüzyıllar boyunca içinde ibadet yapılmış bir ibadethanenin kapalı tutulduğu görülmüş bir şey değildir. Ayasofya esir değil, Müslümanların inanç duyguları şu anda esaret altında olduğu için Ayasofya ibadete kapatılmıştır. Müslümanların duygularına kilit vurulmuştur. Müslümanların kalplerine kilit vurulmuştur. Müslümanların özgürlük duygularının kapılarına kilit vurulduğu için bugün Ayasofya ibadete kapalıdır” şeklinde konuştu.


AYASOFYA’NIN İÇERİSİNDE SECDE EDİLMEMESİ YÜREKLERİMİZİ DAĞLIYOR

Ayasofya camisinin ibadete kapalı olmasının acilen çözülmesi gereken bir sorun olduğunu söyleyen Marmara Peygamber Sevdalıları Platformu Sözcüsü Cengiz Kurtaran ise, “Gerçekten de bugün hükümetin gayri Müslimlere ve azınlıklara tanıdığı hakları kendi öz değerlerinden esirgediğinin şahidi oluyoruz. İstanbul’un fethinin sembolü olan Ayasofya’nın 482 yıl cami olarak Müslümanların ibadet ettiği bir yer iken 78 yıldır müzeye çevrilerek Müslümanların orada ibadet edememesi ecdadımızın kemiklerini sızlatıyor. Fethiyle övündüğümüz ve Resulullah (s.a.v)’ın müjdesine ve övgüsüne eren bir komutan ve ordunun İslam topraklarına kattığı İstanbul’un fetih nişanesi olan Ayasofya’nın içerisinde secde edilmemesi ve Kur’an okunmaması yüreklerimizi dağlıyor. Ne hazindir ki Ayasofya’mız ibadetten yoksun, bir müze (Hıristiyanların uğrak yeri) olmuştur. Bilet karşılığında ziyarete açılan biletin yoksa mahrum bırakılacağın bir yer halini almıştır. Biz Ayasofya’nın bir an önce müze olmaktan çıkarılmasını, ibadete açılmasını, secdelerde Müslümanların orada buluşmasını ve Kur’an’ı Kerim’in manevi atmosferi ile yankılanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

"Biletle değil Abdestle girmek istiyoruz"
Anadolu Gençlik Derneği Ayasofya’nın tekrar ibadete açılması için fetih etkinlikleri kapsamında düzenlediği etkinlikte on binlerce kişi Ayasofya önünde öğle namazını cemaatle kılarak Ayasofya’nın ibadete açılmasını istedi. Program; Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Sık sık salavat getiren, kelime-i tevhid okuyan coşkulu kalabalık, “Zincirler kırılsın, Ayasofya açılsın”, “Müslüman uyuma, mabedine sahip çık” sloganları attılar. “Biletle değil abdestle girmek istiyoruz” şeklinde pankartlar taşıdı. Ayasofya önünde namaz kılan Müslümanlar, Ayasofya’nın cami olması için dua ettiler. Cemaatle kılınan öğlen namazını AGD Genel Başkanı Salih Turhan kıldırdı. Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak’ın da katıldığı programda, Fatih’in Ayasofya Vakfiyesi’ dağıtıldı ve ferman şeklinde, üzerinde zincirlenmiş Ayasofya resmi olan bir pankart açıldı.


AYASOFYA HAKKIN BATILA GALEBE ÇALDIĞI YERDİR

AGD Başkanı Salih Turhan, programda yaptığı konuşmada, Hz. Peygamber’in İstanbul’u alan kumandanı öven hadisini hatırlatarak Ayasofya’nın bu müjdenin tahakkuk ettiği yer olduğunu Fatih’in İstanbul’u fethettikten sonra Ayasofya’yı cami olarak vakfettiğini söyledi. Ayasofya’nın 1934 yılından bu yana 78 yıldır mahzun bir halde beklediğini belirten Turhan, “Ayasofya Sultanahmet’e imrenerek bakıyor, ibadete açılmasını hasretle bekliyor” diye konuştu. Turhan, Ayasofya’nın herhangi bir bina, bir taş yığını, bir tuğla yığını olmadığını sözlerine ekleyerek, “Ayasofya hakkın batıla galebe çaldığı yerdir” dedi.


Atatürk emretti, Bakanlar Kurulu müzeye çevirdi

İstanbul’un Fethi’nin en önemli sembollerinden biri olan Ayasofya Camii, 1934 yılında dönemin tek partisi CHP tarafından ibadete kapatılarak müzeye çevrildi. Ayasofya 78 yıldır ezan sesine ve namaza hasret bekliyor.1930 ile 1935 yılları arasında restorasyon bahanesiyle ibadete kapatılan Ayasofya Atatürk’ün isteği üzerine, Bakanlar Kurulu’nun 24 Kasım 1934 tarih ve 7/1589 sayılı kararıyla müzeye çevrilmiştir. 1 Şubat 1935’te müze olarak açılan Ayasofya’yı Atatürk 6 şubat 1935 tarihinde ziyaret etmiştir. Ayasofya müzeye çevrildikten sonra mermer zemindeki halıların kaldırılmış, zemin döşemesi ve insan figürlü mozaikleri örten sıva kaldırılarak tamamen cami görünümünden çıkartılmak istenmiştir.

 

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir