• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Lösemi Nasıl Tedavi Edilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİNGÖL - Bingöl Sağlık İl Müdürlüğü, Lösemi Haftası nedeniyle basın açıklaması yaparak, hastalık hakkında bilgi verdi. Löseminin, kandaki akyuvarların (beyaz kan hücrelerinin) aşırı derecede çoğalması sonucu oluşan bir kanser çeşidi olduğu ifade edilen açıklamada, halk arasında kan kanseri olarak bilinen hastalığın en fazla 2-8 yaşları arasında görüldüğü belirtildi.
 
Löseminin (Kan Kanseri) Nedeni Nedir?
Hastalıkla ilgili bilgilerin verildiği açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Sebebi tam olarak bilinmemekle beraber bazı risk faktörlerinden bahsedilebilir. Down sendromu (kromozom anomalisi türü) gibi bazı kromozal hastalıklar, genetik yatkınlıklar, virüs adı verilen mikropların neden olduğu hastalıklar, yüksek doz radyasyona (zararlı ışın) maruz kalmak, benzen türü kimyasal maddelere maruz kalmak bu risk faktörleri arasındadır.
 
Löseminin (Kan Kanseri) Belirtileri Nelerdir?
Akut (hızlı başlayan) lösemilerin ilk belirtileri
- Soluk görünüm (anemi düşük kan değerlerine bağlı)
- Ateş
- İştahsızlık, halsizlik
- Kilo kaybı
- Kolay morarma (ciltte sık sık çürükler) ve kanama (burun kanaması, diş eti kanaması, kesik oluştuğunda kanama güçlükle durdurulur)
- Gece terlemesi
- Kemik ve eklem ağrıları
- Düzelmeyen enfeksiyonlar
- Karında şişlik (karaciğer ve dalak büyümesine bağlı)
- Lenf bezlerinde büyüme (boyun, koltukaltı, kasıkta) olabilir.
 
Lösemi tanısı kan testleri ile netleştirilebilir. Daha sonra kemik iliği biyopsisi (parça alınması), özel kan testleri ve genetik testler yapılır.
 
Lösemi Nasıl Tedavi Edilir?
Çocukluk çağı lösemisi tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tedavide amaç kötü huylu hücreleri ortadan kaldırmaktır. Hastalığın türüne göre tedavi uygulanmakta, uygun tedavi ve destekle iyi sonuçlar alınmaktadır. Hastaların çoğunda tam iyileşme sağlanarak, kandaki kötü huylu hücrelerin tümü yok edilmektedir.
 
Lösemi Tedavi Yöntemleri
- Kemoterapi (ilaç tedavisi): İlaçlar hap şeklinde, iğne şeklinde olabilir veya damardan serum içine verilebilir. Bu ilaçlar etkisiyle kötü huylu hücreler yok edilmektedir.
- Radyoterapi (ışın tedavisi)
- Kemik iliği nakli: Bazı hastalarda gerekebilmektedir. (Nihat Kanat - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir