• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
4+4+4`ün Maliyeti 30 Milyar Lira
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Yeni eğitim sistemiyle ortaya çıkacak derslik ve öğretmen ihtiyacı için yapılan çalışmanın tamamlandığını belirten Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, kademeli zorunlu eğitim için 30 milyar liraya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen 12 yıllık zorunlu kademeli eğitimin maliyeti belli oldu. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, yeni eğitim sistemiyle ortaya çıkacak derslik ve öğretmen ihtiyacı için çalışma yapıldığını belirterek, "Personel, cari, donatım, yapım maliyetleri hesaplanmıştır. 30 milyar liraya ihtiyaç vardır." dedi.

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek`in soru önergesine yazılı cevap veren Dinçer, üniversite öncesi eğitim sisteminin ülkelere göre yapılandırılmasında 3+5+2`nin iki ülke, 4+4+4`ün sekiz, 4+5+2`nin dokuz, 5+3+4`ün sekiz, 5+4+3`ün dokuz ülke ve 6+3+3`ün 48 ülkede uygulandığını belirtti. Dinçer, bu yapı içinde genel olarak birinci kademeden sonra seçimlik derslerin artması, meslekler ya da çeşitli alanlar hakkında bilgilendirmeler yoluyla öğrencilerin ilgi, istek ve yeteneklerine göre yönlendirilmelerini sağlayacak seçenekler oluşturulduğunu vurguladı. Dinçer, şunları kaydetti: "Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması konusunda, bakanlığımızca mevcut öğretmenlerin durumu ile bazı alanlarda ortaya çıkabilecek öğretmen ihtiyacına ilişkin gerekli planlamalar Bütçe Kanunu gereğince bakanlığımıza tahsis edilen kadro sayısına bağlı olarak ve norm kadro esasları doğrultusunda yapılmaktadır. Bu süreçte bir olumsuzluk yaşanmaması bakımından gerekli tedbirler alınmaktadır. Eğitimin 12 yıla çıkarılması nedeniyle ortaya çıkacak derslik ve öğretmen ihtiyacı konusunda çalışma yapılmış olup personel, cari, donatım ve yapım maliyetleri hesaplanmıştır. Daha önce TBMM Genel Kurulu`nda belirttiğim gibi 30 milyar liraya ihtiyaç vardır. Herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için gerekli tedbirler alınmaktadır."

Yönetmelik için engellilerden görüş alındı

Bu arada Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Resmî Gazete`de yayımlanan Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği Taslağı`nın yazım sürecine engelli derneklerinin katılımına özellikle özen gösterdiklerini açıkladı. Her maddenin karşılıklı görüş alışverişi içerisinde yazıldığını kaydetti.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Öncelikli hedefimiz engelli bireylerin eve hapsolmalarını önleyerek nitelikli ve kaliteli bir eğitim almalarını sağlamaktır. Bu alanda daha önce yapılan denetimler ile inceleme ve soruşturmalarda önemli ölçüde istismar ve aksaklıkların olduğu tespit edilmiştir. Yaşanan sorunları önlemek için yönetmelik eğitim alan ve eğitim verenlerin devamları başta olmak üzere birçok konuda engelli çocuklarımızın faydasını merkeze alan bir yaklaşımla hazırlanmıştır." denildi. Yeni düzenlemeyle engellinin herhangi bir nedenle eğitime devam edememesi durumunda kurumların modül üzerinden değişiklik yaparak aynı hafta içinde istedikleri gün ve saatte bireylerin eğitimlerini telafi edebilmelerine imkân verilerek kolaylık sağlandığı ifade edildi.

Zaman

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir