• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Mısır Seçimlerine İlk İtiraz Geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısır`daki cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilk itiraz başvurusu cumhurbaşkanı adayı Ahmet Şefik`ten geldi.

Mısır Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Genel Sekreteri Müsteşar Hatem Bicatu, Cumhurbaşkanı adayı Ahmet Şefik`in, Şubra`l-Hayme`deki bir sandık başkanının, oy tasnifi işlemi sırasında diğer adayları temsil eden sandık görevlilerine izin verdiği halde ilgili adayın sandık müşahidine bir buçuk saat boyunca bu izni vermediği gerekçesiyle itirazda bulunduğunu bildirdi.

YSK Genel Sekreteri bu itirazın kendilerine ulaşan tek itiraz olduğunu belirterek seçim sonuçlarına itiraz süresinin cumartesi günü sona ereceğini hatırlattı.

Hatem Bicatu Asvan, Vadi`l-Cedid ve Kuzey Gada şehirleri dışındaki bütün seçim sonuçlarının kendilerine intikal ettiğini bildirdi.

Mısır`daki cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunda hiçbir aday yüzde 50`den bir fazla oy alamadığı için ikinci tur seçimleri 16-17 Haziran tarihlerinde yapılacak. İkinci turda Müslüman Kardeşler`in Hürriyet ve Adalet Partisi`nin adayı Muhammed Mursi ile eski başbakan Ahmet Şefik yarışacak.

Mısır üçe bölündü

Mısır`ın tarihi seçimi sona erdi ve Müslüman Kardeşlerin adayı Muhammed Mursi ile statükonun temsilcisi olarak adlandırılan Ahmet Şefik ikinci tura kaldı. Üçüncü sırayı ise tabanı her iki tarafa da kayabilecek bir eğilim gösteren milliyetçi çizgideki Hamdin Sabbahi aldı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ortaya çıkardığı en önemli gerçek, parlamento seçimlerinde toplam oyları yüzde 70`i geçen Müslüman Kardeşler ve Selefilerin tabanının aslında bu kadar da abartılı olmadığı.

Mursi ve Abdul Munim Ebul Futuh`un etrafında toplanan her iki kesimin oylarının toplamının son seçimle en fazla yüzde 45 civarında olduğu ortaya çıktı. Ebul Futuh`a liberallerden de ciddi bir oy geldiği göz önünde bulundurulacak olursa demokratik süreç oturdukça bu oranın daha da düşeceği yönünde.

Seçimin ortaya çıkardığı diğer bir gerçek ise Şefik ve Arap Birliği eski Genel Sekreteri Amr Musa`ya oy veren statüko yanlısı toplum. Bu toplum ciddi bir şekilde eski rejim taraftarı işadamları ve bürokrasisinden destek alıyor. Ayrıca Hıristiyanlar da İslami gruplara karşı statükonun yanında yer alıyor.

Bu kesimin içinde İslami hassasiyetleri yüksek topluluklar yer aldığı gibi Müslüman Kardeşler ve Selefilere karşı bu limanı güvenli bulanlar ağırlıklı kesimi oluşturuyor.

Üçüncü grubun lideri olarak sıyrılan Hamdin Sabbahi ise Müslüman Kardeşler ve statükoya karşı çıkan ciddi bir kitleyi etrafında topladı. Daha çok solcu, liberal ve milliyetçilerin oluşturduğu bu topluluğun önemli bir kısmının zamanla diğer parti ya da gruplara kayması kuvvetle muhtemel.

Bundan sonraki süreçte gözler daha çok Ebul Futuh ve Sabbahi`nin üzerinde olacak. Ebul Futuh`un özellikle Müslüman Kardeşlerin politikalarını zaman zaman sert ifadelerle eleştiren gençleri tek bir şemsiye altında toplamak için harekete geçme ihtimali var. Bu durumda Müslüman Kardeşlerin daha sağda yer alarak, Selefilerin bir kısmını kendine çekmesi gündeme gelebilir.

Veya hareket kendi içinde reforma giderek, daha orta bir çizgiye gelerek halkasını genişletebilir. Hareketin böyle bir strateji izlemesi durumunda Ebul Futuh`un gençleri kendi yanına çekme ihtimalini de devre dışı bırakmış olmakla kalmayacak, Sabbahi ve statüko yanlılarından bazı kesimler için de bir cazibe merkezi olabilir.

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir