Uluslararası Zaza Dili Sempozyumu
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, Uluslararası Zaza Dili Sempozyumu düzenleyeceklerini söyledi.
BİNGÖL - Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, Uluslararası Zaza Dili Sempozyumu`nun 13-14 Mayıs 2011 tarihleri arasında düzenleyeceklerini duyurdu.
Yapılacak olan sempozyuma yurt dışından Zazaca ile ilgili bilimsel çalışması olan bilim adamlarının da sunum yapacağını belirten Rektör Baydaş, sempozyumda 36 konuda sunum yapılacağını ifade etti.
Yapılacak olan sempozyumda Zazaca dilinin bir lehçe mi yoksa bir dil mi olduğu bilimsel anlamda tartışılacağını söyleyen Rektör Baydaş, 2 oturum halinde gerçekleşecek Uluslararası Zaza Dili Sempozyumu`nun içeriği hakkında şu bilgileri verdi:
"13 Mayıs Cuma (09.15) Açılış, (10.00) Birinci Oturum;
Prof. Dr. Ludwig Paul(Zazaki - a language or dialect? An assessment of some social and cultural factors), Prof. Dr. Heiner Eıchner(Zazaki dilin kesfi ve ilk arastirma -Peter Lerch ve Friedrich Müller-), Dr. Zülfü Selcan(Zaza Dilinin Tarihi Gelişimi), Müfit Yüksel(Deylemilik, Dünbulilik ve Goranilik-Hevramânilik Arasında Zaza Kimliği), Yrd. Doç. Dr. Ali Dihkan - Cevad Sadıki(Zazaca: Yeniden Tanımamız Gereken Dil), Yrd. Doç. Dr. Ali Kemal Özcan(Zazaca Kürtçenin Bir Lehçesi mi?), Burhaneddin Dağ (Zazacanın Eski Farsça, Partça ve Günümüzde Konuşulan Sengeseri, Gileki ve Mazenderani Dilleriyle Olan Vokabular Ortaklığı ve Yapısal Benzerliği), Yaşar Aratemur (Arkaik Kaynaklardan Günümüze Zazalar ve Zazaca), Ahmet Kasımoğlu (Bitkileri Zazaca Adlandırılması), Dr. Zülfü Selcan (Zaza Dilini Birleştirme Sorunu), Ar. Gör. Ercan Çağlayan (Osmanlı Belgelerinde Zazalar ve Zazaca Üzerine Notlar), Fahri Pamukçu (Zazacada Dilbilgisi Zamanları), Ar. Gör. Murat Alanoğlu - Ar. Gör. Muhammet Yücel (Dımıli ve Zaza Adının Menşeî ve Tarihsel Gelişimi)
İkinci Oturum
Dr. Zülfü Selcan (Zaza Dilinin Alfabesi), Mesut Keskin
(Zazacadaki Alfabe Sorununa Bir Bakış ve Çözüm Önerisi), Murat Varol
(Zazaca Sözlükçülüğün Tarihi, Sorunları Ve Çözüm Yolları), Faruk İremet
(Kimliğin Belirlenmesinde Anadilin Önemi!), Hakkı Çimen (Zaza Dili Derslerinin Türkiye´De Kreş Ve Okullarda Okutulması), Roşan Lezgin Okçu (Modern Zazaca Edebiyatı), Hasan Kalcik (Bingöl Ağzının Bazı Özellikleri)
14 Mayıs Cumartesi (09.00-10.00) Üçüncü Oturum
Ayetıllah Karabeyeser (Bir Kitle İletişim Aracı Olarak Televizyon Yayıncılığının Zazaca İçin Önemi), Yrd. Doç. Dr. Osman Özer (Zazaca Dil Derlemeleri), Dr. Zülfü Selcan (Zaza Edebiyatı), Yrd. Doç. Dr. Ahmet Kayıntu (Kaybolma Tehlikesi Karşısında Zazacanın Geleceği), Hasip Bingöl (Sözün Yazılı Serüveni: Zazakî Dil Çalışmaları Hakkında Bir Kritik), Hıdır Eren (Zazaca İle İnsan Sferi Arasındaki İlişki), Yrd. Doç. Dr. Vehbi Türel, (Zazacanın Geliştirilmesi İçin İlk Yapılması Gerekenler), Nebi Butasım (Zâzâ Adının Geçtiği Behistun Anıtı Üzerine Eleştirel Bir Değerlendirme)
Dördüncü Oturum
Haydar Şahin (Zazaca Ad ve Soyadların Resmi Kayıt İçin Gramerine Uygun Yazılışı), Fatih Çiçek (Siyaset Dili Olarak Zazaca), Sadullah Koç (Zazaca`nın Dünya Dilleri Arasındaki Yeri ve Konumu), İbrahim Bukan (Uygarlık Tarihinde Zazalar)" konularında sunum yapacaklar.
Ali Yıldırım - İLKHA