• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Aktepe Şeyhleri Anıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Her yıl mayıs ayının 20'sinde, rumi takvime göre mayıs ayının ilk haftasında binlerce kişi Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı Aktepe köyünü ziyaret ediyor.

 

Bu yıl da sabahın ilk saatlerinde yüzlerce araçtan oluşan konvoyla, şeyhlerin sevenleri ve gönüllüleri, Aktepe'nin yolunu tuttu. Başta Diyarbakır olmak üzere çevre il ve ilçelerin yanı sıra yurt dışından yola çıkan sevenleri bir gün öncesinden Aktepe köyüne geldi.

 

Gelen misafirlerin ağırlanması ve şeyhin torunu şeyh şafinin ziyaret edilmesi maksadıyla köy camisinin yanında çadır kuruldu. Çadıra gelen misafirlere çay ikramında bulunuldu ve şeyh Abdurrahman Aktepe'nin meşhur eseri Diwan-A Ruhi'den kasideler ile şeyhin ailesini metheden methiyeler okundu.

 

Bununla beraber maalesef toplumumuzda yer edinmiş bazı hurafelere de Aktepe köyünde hala rastlamak mümkün. Bunlardan biri, köyün yanındaki tepenin çukurlarına sürülen otlardan şifa umulması.

 

Bu denli kalabalık bir ortam oluşunca, seyyar satıcıların da Aktepeye gelip tezgahlarını kurdukları ve böylece Aktepe köyünün sokaklarının adeta bir Pazar yerine dönüştüğü gözlerden kaçmadı.

 

Şeyh Abdurrahman Aktepe, Aktepe köyündeki medreselerinde yıllarca müderrislik yapmış, 10'a yakın da eser telif etmiş. Bu eserlerinden en fazla tanınanı da peygamberimiz aleyhisselamın özelliklerini anlatan Diwana Ruhi'dir. Şeyh Abdurrahman Aktepe 1910 yılında vefat etmiş. (Osman İçli - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir